Slovenija
1760 ogledov

Sova zaposlovala ljudi, ki niso izpolnjevali pogojev

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Inšpektorat za javni sektor je opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev na Sovi in ugotovil nekaj kršitev.

Inšpektorat za javni sektor je izrekel ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Kršitve so se v vseh štirih primerih nanašale na "postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta, v dveh primerih pa tudi na izpolnjevanje določenega pogoja (pridobitev zahtevanega dovoljenja). Poleg tega so bile ugotovljene še nekatere druge manjše nepravilnosti, ki so se nanašale na izvajanje internih aktov agencije v zvezi s postopki zaposlovanja."

Zapisnik o ugotovitvah inšpekcijskega nadzora in izrečenih ukrepih bodo še danes objavili na spletni strani inšpektorata za javni sektor. Podrobnejše ugotovitve z vsemi podatki pa so del posebnega dokumenta inšpektorata, ki je skladno z zakonom o tajnih podatkih označen s stopnjo tajnosti in javnosti ni dostopen, so pojasnili.

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Slovenija Inšpektorat bo preverjal zaposlovanje na SOVI

Direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajku Kozmelju so oba omenjena dokumenta vročili danes. Direktor pa ima zdaj pravico vložiti ugovor zoper zapisnik. Čas za to ima osem dni.

Za zdaj torej ni jasno, katere zaposlitve so preverjali, je pa v zadnjem času odmevala predvsem zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca, zaradi česar je nadzor nad kadrovanjem na Sovi opravila skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), Sova pa je nato sama ta primer prijavila inšpektoratu za javni sektor. Mediji pa so poročali tudi o zaposlitvi sorodnice evropske poslanke NSi Ljudmile Novak.

Zadeva je sicer napela odnose med Sovo in Knovsom. Knovs namerava v zvezi s tem zaslišati direktorja Sove Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Avatar MS
  MS 13:41 30.november 2019.

  ***Sin Janeza Janše, Žan Janša je ob pomoči stranke SDS dobil službo v Bruslju. Z zgolj srednješolsko izobrazbo je postal asistent pri evropski poslanki iz SDS Patriciji Šulin. ***Že prej je službo v državnem podjetju Plinovodi priskrbel hčerki Niki Janša, ...prikaži več ***Prva Janševa partnerica Silva Predalič, sicer tudi članica SDS, je dobila službo v Darsu. ***Službo v Plinovodih je dobil tudi Tadej Tanko, sin Jožeta Tanka. ***Maja Mikanec na mestu asistentke jo je zaposlila Zofija Mazej Kukovič.

 • ode 07:37 30.november 2019.

  Bi snaha Novakove, menda visoko noseča, dobila službo na Sovi, če ji je ne bi "zrihtala" njena tašča? Če je bila noseča in v katerem mesecu, se da preveriti na UE s pomočjo damuma rojstva njenega otroka, s katerim naj ...prikaži več bi bila takrat noseča. Menda naj bi takoj po zaposlitvi odšla v porodniško, v kateri je nepretrgoma že 3 leta - tako je izjavila sama Novakova.

 • johan12 21:55 29.november 2019.

  Ej Igor, koliko takih ste pa vi v času vaše vladavine LDS sprejeli? Da o Janševih ne govorimo.