Slovenija
5102 ogledov

Šter: Vsi Slovenci, ki so tam, naj se takoj vrnejo

Andrej Šter epa
Andrej Šter absolutno odsvetuje, da bi se kdo odpravil v ZDA, saj ne vedo, kako se bo lahko vrnil.

"V Washingtonu daj spijo, ampak naš veleposlanik ne spi. Čakamo, kdaj bodo začele delati ameriške oblasti, da izvemo, kako se bo izvajal predsedniški dekret, da se ukinejo vse letalske povezave z Evropo. To je ukrep, ki je zelo zelo daljnosežen in zadeva številne ljudi. Naš nasvet, kdor se odpravlja v Ameriko, naj ta podvig opusti, ne vemo, kako se bo lahko vrnil. Tisti ki so v ZDA, naj poskusijo najti vozovnico in se čimprej vrnejo. Upamo, da bodo temu sledili," je povedal Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve. 

"Situacija verjetno kmalu ne bo boljša, ameriški predsedniški dekret predpostavlja, da je Evropa žarišče bolezni. To je zelo pomembno za naše nadaljnje ravnanje, skupaj se moramo potruditi, da bomo zagotovili zdravje državljanom ter da bomo kot okolje skupaj s sosednjimi državami preprečili katastrofičen razvoj dogodkov, ki bi lahko pomenil, da bomo soočeni še s hujšimi posledicami," je dejal Šter. 

"Naše opozorilo izpred dveh tednov, naj državljani opustijo ali preložijo vsa nenujna potovanja v tujino, še vedno velja, ta nasvet je še vedno ustrezen," je izpostavil Šter. 

Na pogovor poklicali hrvaškega veleposlanika

"Situacija na slovensko-hrvaški meji, dolga vrsta tovornjakov, ki želi na Hrvaško. S tem v zvezi smo poklicali hrvaškega veleposlanika na pogovor, mu izpostavili obseg te situacije, ki lahko povzroči ne samo transportni, ampak tudi sanitarni problem. Njihov ukrep ne manjša problema. Prosili smo ga, naj nas čimprej obvesti o tem, na odgovor še čakamo," je povedal Šter. 

"Možno je, da se tovornjaki zavračajo že na italijanski meji," je v odgovoru na vprašanje dejal predsednik vlade Marjan Šarec.

"Vse to, kar se dogaja, poteka pod budnim očesom sosednjih držav in celotnega sveta. Trudimo se pojasnjevati situacijo in svetovati slovenskim državljanom, ki se vračajo in vse redkejšim, ki odhajajo v tujino. Zadnje dni smo soočeni s situacijo, ko na mejah nastajajo različni sistemi nadzora. Ti niso namenjeni proti komurkoli, ampak da se vzdržuje javnozdravstvena situacija, za to se trudi zdravstveno osebje in policija na italijanski meji," je še povedal Šter. 

Na take neumnosti morajo odgovarjati v klicnem centru

"V državi je klicni center ministrstva za zdravje, ki deluje zelo dobro. Tam se trudi skoraj sto študentov medicine odgovoriti na vprašanja. Pregled vprašanj kaže, da ljudje situacijo jemljejo zelo zlahka, vedno ista vprašanja se postavljajo. Pojavljajo se primeru, ko ljudje kličejo, vplačal sem aranžma za križarjenje ki začne v Genovi in gre do Izraela. Kaj naj naredim? Včerajšnja razglasitev pandemije s stran iWHJO in epidemije v Sloveniji je zadostna osnova, da kdor dobi odgovor, da ne morejo vrniti denarja niti ponuditi nadomestnega termina, da sprožijo postopke preko zavarovalnice ali preko urada za varstvo potrošnikov. Vztrajajte, da ste do tega upravičeni," je svetoval Šter. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 13:37 12.marec 2020.

    Ministrstvo za zunanje zdrahe !

Sorodne novice