Slovenija
19960 ogledov

NIJZ: Tako se moramo zdaj obnašati doma

Urška Blaznik Posnetek zaslona
Tvegana so predvsem preveč sproščena druženja, kjer ljudje pozabijo na preventivne ukrepe.

Epidemiološki podatki kažejo, da se virus v zadnjih dneh širi predvsem v delovnem okolju, kjer nastajajo večja žarišča. Eno izmed takih je tudi v Perutnini Pivka, o čemer smo pisali že včeraj.

Od virusa moramo biti pametnejši

Dr. Urška Blaznik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji novinarski konferenci vlade poudarila predvsem pomen delodajalcev, ki da naj skupaj z zaposlenimi organizirajo delo tako, da bo prihajalo do čim manj tveganih stikov. Po njenih besedah smo se spomladi virusu umaknili, zdaj pa se moramo naučiti z njim živeti. "Od njega moramo biti pametnejši in upoštevati ukrepe," je dodala.

A na NIJZ težko pripravijo splošne ukrepe za organizacijo dela v posameznem podjetju, saj so si ta med seboj zelo različna. "Ključno pa je, da se podjetja virusu prilagodijo, da lahko zagotavljajo medosebno razdaljo, da si razkužujejo roke. Pametno je tudi, da so sestanki organizirani bodisi na prostem, bodisi na daljavo, če so organizirani v notranjih prostorih, pa naj bo razdalja zadostna - raje dva metra kot le meter in pol, poleg tega naj ljudje nosijo maske, sestanek pa naj bo čim krajši. Zelo pomembno je, koliko časa smo skupaj v istem prostoru," je poudarila dr. Blaznik.

Po trgatvi ni pametno, da se vsi usedejo za isto mizo

Na morebiten prenos virusa moramo po besedah dr. Blaznik paziti tudi doma, kjer prihaja do mešanja različnih starostnih populacij. "Doma imamo šolarje, bolne, starejše, zato moramo biti odgovorni. Nekateri so na virus zaradi svojega zdravstvenega stanja še bolj občutljivi," je pojasnila strokovnjakinja. Prav tako to velja tudi pri različnih zasebnih druženjih, kjer je tudi na prostem smiselno vzdrževanje razdalje vsaj 1,5 metra, razkuževanje rok itd. Dr. Blaznik je opozorila pred prihajajočimi trgatvami, kjer se zbere več ljudi, zato je poudarila, da je tudi tu treba paziti na upoštevanje ukrepov. "Po dogodku ni pametno, da se vsi usedemo za isto mizo," je dodala.

Še vedno velja ukrep o omejevanju druženja

Še vedno velja odlok ministrstva za notranje zadeve, po katerem je druženje omejeno na 10 ljudi, razen s kontaktnimi podatki, ko se lahko druži do 50 ljudi. Če gre za javni dogodek, ki je dobro organiziran, torej s sedišči, jasno označenimi izhodi in z vsemi drugimi upoštevanimi ukrepi, se lahko sicer druži tudi več ljudi, a le z dovoljenjem NIJZ.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija "Zabave in pikniki, obletnice in tudi pogrebi so viri novih okužb"

"Vsako druženje, ki postane preveč sproščeno, je tvegano"

Ukrep, ki ga je priporočila strokovna skupina pod vodstvom dr. Bojane Beović, da so lokali lahko odprti le do 22. ure, je po mnenju Blaznikove smiseln: "Vsako druženje, ki postane preveč sproščeno, je tvegano, saj se takrat začenjo pravila kršiti. Poleg tega v zaprtih prostorih ni dovolj prezračevanja, ljudje pa glasno govorijo, se smejejo, plešejo in tako širijo virus," je pojasnila.

Javni prevoz je lahko hitro problematičen

Javni potniški promet po njenem mnenju sodi med bolj tvegane dejavnosti, saj je upoštevanje ukrepov odvisno od prevoznikov ter vseh potnikov. Tako ljudje po njenem tvegajo, če vstopijo na vozilo, kjer varnostnih pravil ne upoštevajo. "Vhod mora biti določen, prav tako izhod, smiselno je tudi, da se prosta mesta zapolnijo po vrsti, ne da ljudje hodijo mimo drugih sedečih ali stoječih potnikov," je poudarila in obenem dodala, da se zavedajo, da so takšna pravila zelo striktna, celo neživljenjska. "A virus na tak način ne more krožiti. Vsi skupaj moramo poiskati najboljšo možno rešitev," je še dejala dr. Blaznik.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Število novo okuženih spet visoko: 34 pozitivnih primerov več kot v nedeljo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • SonnyBlack 19:29 15.september 2020.

    dok lahko hodim delat v fabriki kjer se ne upostevwjo nobena takoimenovana priporocila...pa ni nic narobe.. pol tud lahko mam in hodi. na zabave in se druzim z ljudni isto kot v sluzbi...se kwkemu strokovnjaku kaj ni jasno mogoce? mi ...prikaži več vsi lahko hodimo v sluzbe da si ti strokovni kulicarji lahko zmisljuhejo take lazne bolezni in izvajajo gestapovstvo nad nami vsemi... vsem NIJZjevcem...jebite se paraziti...se bolj se bomo druzli brez vsakrsnih zascit...

  • xodel70959 18:12 15.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • kontrahan 16:46 15.september 2020.

    Men so pa pomagal pri trgatvi. Vsak več kot meter in pol narazen. Ko so pričakovali malico sem pa zidnaco zaklenil in odšel domov. Drugo leto bo ja jeba, ker bom trgal sem, sem se preveč striktno držal NIJZ navodil.