Slovenija
260 ogledov

Sumljivo pri Hrvatiču

slovenija 19.12.13. hotel hrvatic, foto: suzana kos Suzana Kos
Hotel. Pri gradnji z denarjem Evropske unije očitki o fiktivnih računih.

"V vseh primerih goljufij ukrepamo tako, da podjetja terjamo za vrnitev neupravičeno izplačanih sredstev," odgovarjajo na ministrstvu za gospodarstvo. Podjetju Igralni salon Karneval Rajka Hrvatiča so namreč leta 2010 odobrili izplačilo v skupni višini nekaj več kot 1,3 milijona evrov za sofinanciranje gradnje hotela ob igralnem salonu tik ob italijanski meji na Škofijah pri Kopru.

Policija jih ni obvestila

Ministrstvo je bilo sicer seznanjeno s tem, da so preiskovalni organi začeli preiskovalne postopke v povezavi s projektom, posredovalo jim je tudi vso zahtevano dokumentacijo, samo pa opravilo dodatno preverjanje.

"Ker s strani preiskovalnih organov ni bilo povratne informacije o ugotovitvah preiskave, smo denar izplačali; ne glede na to pa lahko nove ugotovitve preiskovalnih organov vplivajo na upravičenost posameznih izdatkov. Glede na sodni epilog bomo ukrepali skladno z našimi pristojnostmi," dodajajo na ministrstvu za gospodarstvo.

Sedem obtoženih

Na koprskem sodišču se ta teden s predobravnavnim narokom začenja sojenje v primeru goljufije, v kateri je, kot so nam povedali na tožilstvu, sedem obtoženih, med njimi tudi primorski poslovnež Hrvatič in nekdanji direktor njegovega igralnega salona Bojan Umer.

Hrvatiču tožilstvo očita napeljevanje k storitvi goljufije, kot tudi, da je bil končni prejemnik protipravno pridobljene premoženjske koristi, ki znaša dobrih 270.000 evrov. Goljufija na škodo Evropske unije se lahko kaznuje z zaporom do osem let.

Tudi pranje denarja

Po naših neuradnih informacijah se je policija sprva lotila preiskave kaznivega dejanja suma pranja denarja; v Nacionalnem preiskovalnem uradu naj bi sprva znesek spornih transakcij ocenili na 800.000 evrov.

Vse blokirano

Hrvatič, ki ima na nepremičnine na Škofijah vpisane hipoteke bank Volksbank in Sberbank v višini 3,3 milijona evrov, je Deželni banki Slovenije zastavil razkošno vilo nad Portorožem (nanjo ima banka vpisano hipoteko v višini pet milijonov evrov), prav tako pa je ta banka sedla na njegov lastniški delež v igralnem salonu; terjatev znaša skoraj 2,9 milijona evrov. Do poravnave dolgov do banke prodaja ali obremenitev poslovnega deleža v podjetju ni mogoča.

Komentarjev 5
  • Tatjana Ha 08:42 10.julij 2019.

    Pri njrmu je vse sumljivo...

  • rompi 14:43 05.maj 2014.

    je imel dobre zveze ali so bile kakšne kuverte posredi, da je bil uspešen pri pridobivanju sredstev EU?

  • Marko Slovenia 14:28 05.maj 2014.

    III svetovna vojna :-) idiot, ki v žep pospravi preživnino za vnuke in ne gre v zapor (torej mu težko rečemo idiot)