Slovenija
5648 ogledov

SVIZ: Če bodo ponovno uveljavili obvezno testiranje, ga bodo morali tudi plačati

covid-19 slovenija šola Profimedia
V sindikatu si prizadevajo, da bi se tudi učitelji lahko prostovoljno samotestirali.

Bliža se začetek novega šolskega leta, z njim pa vse več nejasnosti, kako bo to potekalo. Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj povedal, da bodo o tem, kje bo za delo pogoj PCT obvezen, odločili strokovnjaki medicine dela, vseeno pa naj bi obveljala uredba, ki določa skupine ljudi, za katere bo testiranje še naprej brezplačno. Zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na seznamu ni.

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Covid-19 Slovenija Nič več zastonj: Toliko bo treba plačati za hitri test

Kot je danes pojasnil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj, testiranje za zaposlene trenutno ni potrebno. Zaposleni v vrtcih se torej ne testirajo več tedensko. Pričakuje, da bo vlada pred začetkom šolskega leta sprejela odlok, s katerim bo to področje uredila. S sindikatom se o morebitnih rešitvah vlada ni posvetovala.

Želijo si sistemskih rešitev

"A če bodo oblasti ponovno uveljavile obvezno testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ga bodo morali tudi plačati," je bil jasen. To je po njegovih besedah nesporno in neizpodbitno dejstvo, druge možnosti ne vidi. Štruklju se zdi sporen tudi namen, da bi minister za zdravje prepustil delodajalcem, saj bi to po njegovem mnenju privedlo do kaosa, podobno, kot se je zgodilo s covid dodatki. V SVIZ si želijo sistemskih rešitev, ki bodo reševale tudi to področje. 

"Mi se že več kot leto dni zavzemamo, da bi bila testiranja za zaposlene podobna kot za učence in dijake, torej prostovoljna samotestiranja," je povedal Štrukelj, saj bi bila to pomembna gesta, ki bi pokazala, da država učiteljem zaupa. V SVIZ se po njegovih besedah strinjajo, da je cepljenje najbolj učinkovit način, kako zaustaviti epidemijo, vseeno pa bodo vztrajali na stališču, da ostane prostovoljno in odvisno od presoje posameznika.

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija Učitelji opozarjajo, da bo takrat že prepozno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • Plavi-mil 21:36 21.julij 2021.

    Kurc jih gleda, cepijo naj se, ne pa da okužujejo naše otroke, otroci pa ostale.

  • Avatar jezeran
    jezeran 21:14 21.julij 2021.

    In kaj so oni več od nas, plače imajo večje, dobijo dodatke, potem naj plačajo ali gredo delat v proizvodnjo

  • Stane Adamič 20:40 21.julij 2021.

    Zdaj je že splošno znano,da gre izključno za upor priviligiranih rdečih v sporu z vlado.