Slovenija
15203 ogledov

Za koga in kje bodo PCT pogoji obvezni? Tako odgovarja minister!

Janez Poklukar Vlada RS
Na ministrstvu za zdravje si prizadevajo, da bodo pogoji PCT obvezni na javnih prireditvah in tudi drugod, kjer ljudje prihajajo v stik z veliko različnimi ljudmi. V naslednjih dneh pripravljajo zakonske spremembe, ki bodo dale podlage za izvajanje PCT pogojev v družbi oziroma v širšem življenju.

Organizatorji bodo spremljali izpolnjevanje PCT pogojev obiskovalcev

Na ministrstvu za zdravje so skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravili novo digitalno rešitev - mobilno aplikacijo zVem. Na prenosnem telefonu si bo z njo mogoče naložiti digitalno potrdilo in dostop do digitalne zdravstvene kartoteke.

Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, bodo v prihodnjih dneh vsi organizatorji lahko dostopali do aplikacije za mobilne telefone, s katero bodo anonimno spremljali izpolnjevanje PCT pogojev obiskovalcev. Zaenkrat bo to možno le za sistem android. V prvi polovici avgusta pa načrtujejo nadgradnjo programske opreme, s katero bodo omogočili dostop do programskih orodij prek spletnih portalov Google in Apple. 

"Opazili smo, da je na javnih dogodkih treba bolje spremljati izvajanje do PCT protokola," je povedal Poklukar - prav zato pripravljajo orodje, s katerim bo to enostavneje.

"Kot minister in zdravnik se zavzemam za to, da bi vsi, ki so cepljeni, jeseni in pozimi lahko uporabljali javni prevoz, da bi cepljeni v šolah lahko v živo obiskovali pouk. Cepljenim bodo na voljo restavracije, hoteli in gledališča, nakupovalna središča ... Lahko bomo obiskovali svojce v domovih za starejše, lahko bomo delali iz pisarn in ne od doma."

Janez Poklukar

PCT v delovnih organizacijah

Ali bo pogoj PCT potreben tudi v drugih delovnih organizacijah, bodo odločili zdravniki medicine dela, je povedal Poklukar. Še vedno pa bo veljala uredba, ki določa, za katere skupine ljudi bo testiranje brezplačno. 

Kdo vse je upravičen do brezplačnega testiranja, si lahko preberete na tej povezavi.

Kako bo v šolah?

Poklukar je povedal, da se z ministrstvom za šolstvo še vedno usklajujejo, ali bo samotestiranje za učence v šolah prostovoljno ali obvezno. Rešitev bodo predstavili v prihodnjih dneh. Za učitelje je sicer še vedno v veljavi odlok, ki predvideva obvezno tedensko testiranje, na seznamu skupin oseb, ki so upravičene do brezplačnega testiranja, zaposlenih v šolstvu ni. Če bo tudi za zaposlene v šolah veljal pogoj PCT, bi to pomenilo, da bi vsak učitelj, ki se ni cepil ali prebolel bolezni, mesečno odštel približno 140 evrov za testiranje (upoštevajoč, da je veljavnost hitrega antigenskega testa do 48 ur).

Minister je določil tudi najvišjo možno ceno za hitro antigensko testiranje - 12 evrov.

Kršitev ne preverja le zdravstveni inšpektorat

Koliko kršitev pogojev PCT so inšpektorji odkrili doslej? Kot so za Žurnal24 pojasnili na Zdravstvenem inšpektoratu RS, lahko nadzor nad spoštovanjem odlokov v protikoronskih paketih zakonov izvajajo tudi drugi inšpektorati, ne le zdravstveni. Nadzor v gostinski dejavnosti tako primarno izvaja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, v trgovinski dejavnosti Tržni inšpektorat RS, na športnih prireditvah Inšpektorat za šolstvo in šport itd. 

Zdravstveni inšpektorat RS pa skladno s svojimi pristojnostmi in dogovorom z drugimi inšpektorati izvaja nadzor v nastanitvenih objektih in pripadajočih gostinskih obratih, v storitvenih dejavnostih (predvsem higienska nega – frizerski in kozmetični saloni), pri uresničevanju verske svode, v kulturnih objektih in na kulturnih prireditvah.

Do sredine julija izrekli 95 prekrškovnih ukrepov zaradi kršitev pogoja PCT

Inšpektorji Zdravstvenega inšpektorata RS so do 15.7.2021 pogoj PCT pri zaposlenih preverjali v 5.697 inšpekcijskih nadzorih, so nam povedali. Skupno so zaradi kršitev pogoja PCT izrekli 95 prekrškovnih ukrepov, in sicer 5 glob, 23 opominov in 67 opozoril po Zakonu o prekrških.

Poleg tega so izdali še 78 upravnih ukrepov - 56 opozoril po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru ter 22 ureditvenih odločb, s katerimi je bilo v 9 primerih zavezancem naloženo, da morajo zagotoviti, da zaposleni izpolnjujejo pogoj PCT,  v 13 primerih pa je bil prepovedan promet s posameznimi vrstami blaga in izdelkov. "Neskladnosti pri izpolnjevanju pogoja PCT so bile ugotovljene pri zaposlenih v nastanitvenih objektih, higienski negi, vzgojno izobraževalnih zavodih in pri zavezancih, ki opravljajo nezdravstvene/terapevtske storitve," so dodali.

Milan Krek, direktor NIJU Slovenija Toliko okužb smo že uvozili s Hrvaške. Kdaj z dopusta? To svetuje Krek.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 35