Slovenija
29052 ogledov

Ta regija je trenutno najbolj na udaru

covid-19 Epa
Slaba epidemiološka slika se odraža tudi v bolnišnici.

Namestnica uradnega govorca vlade Maja Bratuša je na današnji popoldanski novinarski konferenci vlade dejala, da je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno v državi 20.970 aktivnih primerov, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.006, povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh pa 1.477.

Jugovzhodna Slovenija, pa tudi njeni sosednji regiji Zasavska in Posavska, spadajo med regije s slabšo epidemiološko sliko.

7-dnevno število po regijah | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Občine, kot so Novo mesto, Črnomelj, Sevnica, Krško pa tudi Trbovlje in Zagorje ob Savi, pa so že dalj časa med tistimi občinami, ki izstopajo po številu okužb na dnevni ravni," je povedala Bratuša.

Direktor bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič je potrdil, da se slaba epidemiološka situacija v jugovzhodnem delu Slovenije odraža tudi v njihovi bolnišnici. "Če smo še pred 10 dnevi opažali upadanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom, ki se je takrat gibala okrog številke 70, je danes število hospitaliziranih 110, od tega 16 na intenzivnem oddelku," je poudaril.

Kljub temu, da striktno izvajajo ukrepe za zamejevanje širjenja virusa in s hitrimi testi skušajo najti asimptomatske okužene, skoraj vsak dan zabeležijo kak nov primer. A na srečo se precej zdravstvenih delavcev kmalu vrača v službe, je dodal. Kot je povedal, je njihovo delo zelo naporno, delajo v turnusu po 12 ur, zato prihaja do utrujenosti med njimi.

Čakajo na cepivo

Vrha po njegovem mnenju še niso dosegli, saj v januarju pričakuje povečanje števila obolelih. "Zato prosim vse občane in prebivalce, da se držijo vseh predpisov in s tem zmanjšajo pojavnost okužb, saj zdravstveni sistem pri nas in na splošno v Sloveniji dolgo takšnega pritiska ne bo zmogel," je poudaril.

Vseeno pa se po njegovih besedah pojavlja luč na koncu tunela - cepivo. "Upam, da bomo dobili dovolj cepiva, da bomo najbolj ogrožene skupine in zdravstvene delavce cepili, da ne bo več prihajalo do takšnega upada kadra," je pojasnil.

Kot je še dejal, si v času drugega vala v bolnišnici prizadevajo tudi, da covid-19 ne bi odrinil na stran vseh drugih bolnikov, a so zaradi takšnih vdorov virusa omejeni in uspejo oskrbeti samo res nujna stanja.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novo glede ukrepov za praznike: To je povedal Gantar!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 08:03 16.december 2020.

    Princ teme bo večno zapisan kot premier z največ mrliči v mandatu .

  • mulc1 18:06 15.december 2020.

    Res je, samo še trupla se sprehajajo po cestah. Kako prasice fašistične nabijate te laži, da človek preprosto ne more več verjeti. Pa kaj mislite, da vam bo to kar uspevalo v nedogled? Ne, ne bo. Prišel bo trenutek resnice, ...prikaži več ko boste prasice lažnive to plačale in to nagravžno

  • comsine 17:42 15.december 2020.

    www︎.︎AmiaPex︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks