Slovenija
24547 ogledov

Tako bi omejevala svetovalna skupina

Covid-19 Profimedia
Svetovalna skupina za covid-19 je pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije.

Po neuradnih informacijah STA svetovalna skupina za covid-19 predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT, šole pa bi bile ves čas epidemije odprte. Prehod v določene faze bo odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov, ministrstvu za zdravje predlagajo, da bi meje različnih faz sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov, je neuradno izvedela STA.

Strategija za zdravljenje covidnih bolnikov, ki določa načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah, sicer predvideva šest faz. V šesti fazi, ki se je v Sloveniji že zaključila, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. Šesta faza velja, ko je s covidom-19 hospitaliziranih manj kot 70 bolnikov.

Šola Slovenija Poklukar: V jeseni cepivo tudi za mlajše otroke

V peti fazi, ki velja, dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 150 covidnih bolnikov, oba klinična centra povečata število bolniških postelj, covidna oddelka pa se ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik.

V četrti fazi, v kateri se Slovenija nahaja trenutno, se štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki postopoma pridružujejo še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Poleg tega povečujejo kapacitete v obeh kliničnih centrih in v Celju ter na Kliniki Golnik. Četrta faza velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

Trenutno je v Sloveniji hospitaliziranih 146 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 31 na oddelkih intenzivne terapije.

Bolnišnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj prinašajo naslednje faze?

V tretji fazi se bosta covidna oddelka odprla tudi v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice, povečali bodo kapacitete v dotedaj odprtih covidnih bolnišnicah. Tretja faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov.

V drugi fazi bodo covidne bolnike ponovno sprejemali v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Kapacitete se povečujejo tudi v drugih bolnišnicah. Druga faza bo aktivirana, dokler se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 700 covidnih bolnikov.

V zadnji, prvi fazi strategije bodo covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Bolnišnicam iz druge faze se bosta pridružili še bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana. Po strategiji prva faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 900 bolnikov.

Skupna kapaciteta bolnišnic v tej fazi je glede na seštevek kapacitet vseh bolnišnic po strategiji sicer 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 intenzivnih.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v izjavi medijem ob robu obiska pediatrične klinike UKC Ljubljana potrdil, da predlog svetovalne skupine temelji na zasedenosti bolnišničnih postelj s covidnimi bolniki. "Tempo zaostrovanja bo narekovala zasedenost hospitalnih oz. intenzivnih postelj," je povedal. Predlaganih ukrepov glede na posamezne faze pa ni razkril, saj bodo predstavljeni na novinarski konferenci, ko bodo usklajeni.

Ljudje z maskami Zdravje V tej regiji različica delta najbolj številčna Covid-19 Covid-19 Slovenija Nove številke: Tako slabo je bilo nazadnje sredi maja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 18:12 31.avgust 2021.

  Skoraj ne morem tega komentirat, ker sem brez besed...Prosim povejte koliko ljudi je v zadnjih 6 mesecih umrlo ZARADI COVIDA...in ne s Covidom...Vam povem na pamet, manj kot jih je umrlo z gripo leta 2019, kjer pa se tudi ni ...prikaži več hotelo cepiti več kot 90% "stroke v UKC...Vas to morda na kaj spominja ?1 Butalci...

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 17:12 31.avgust 2021.

  Razen, da se bodo bodo rihtale nove postelje po slo bolnišnicah, sorazmerno z rastjo obolelih, ne potrebujemo cvikati, kdaj in kam nas bodo spet zaprli? Drugače pa velja samo PCT in to je to, al kaj? DSe kar prelepo sliši, da bi bilo res.

 • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:46 31.avgust 2021.

  Spet se gredo neke skrivalnice glede ukrepov. Pa kaj te mislijo, da nas lahko v nedogled nategujejo? Itak jih nihče več ne upošteva, če pa so vsak dan druga pravila.