Slovenija
11760 ogledov

Tako naj bi Pečečnik v resnici prišel do zaščitne opreme

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask
Posel je, sodeč po elektronski komunikaciji, vodil Pečečnikov prijatelj, milijarder in igralniški mogotec.

V ozadju kitajski poslovnež

Portal necenzurirano.si razkriva podrobnosti največjega, 31 milijonskega posla z zaščitno opremo za državo, ki ga je izvedel Joc Pečečnik. V javnosti so doslej odmevali predvsem visoki stroški letalskega prevoza in dejstvo, da so bile nekatere maske brez ustreznih certifikatov ali celo napačne. 

Kot ugotavljajo novinarji, je bil Pečečnik v stiku tudi neposredno s predsednikom vlade Janezom Janšo, vlada pa mu je pomagala tudi s financiranjem in kasneje odkupom napačnih in neustrezno označenih mask. Zaščitno opremo naj bi Pečečnik kupoval prek posrednika, kitajskega poslovneža Jaya Chuna. Koliko je ta s posli zaslužil, Pečečnik ne ve, je pa za necenzurirano.si zagotovil, da sam ni imel "niti centa marže, prav tako na transportih". Kot je dodal, cene ni preverjal sam, temveč medresorska komisija.

Zaprosil za državno odlikovanje

Chun je sicer elektronska sporočila naslavljal ne le na Pečečnika, temveč tudi na Janšo, Mateja Tonina in Zdravka Počivalška. "Za vašo državo sem se zadnje tri dni boril kot lev. Tukajšnjo oblast sem poskušal prepričati, da vam odstopi zaščitno opremo, ki je že obljubljena drugim državam. Pomagajte mi in plačajte pravočasno, saj je veliko pritiska iz vse Evrope in tudi ZDA. Prosim potrdite, če boste izvršili naročilo," je napisal v enem izmed sporočil. 

Pečečnik je zaradi Chunove požrtvovalnosti naprosil celo za to, da se milijarderja odlikuje v imenu države. Vseeno pa je Chun, sodeč po sporočilih, želel plačilo vnaprej in ni sprejel možnosti, da bi prejel sredstva šele, ko bo oprema na letalu. Zato je posredovala država in Pečečniku zagotovila bančno garancijo SID banke, s pomočjo katere je lahko plačal avans.

"V rekordno hitrem času je bilo dogovorjeno, da bo SID banka zagotovila 9,8 milijona evrov visoko bančno garancijo, dala pa bo tudi garancijo za drugo pošiljko," so zapisali novinarji portala necenzurirano.si.

Zavod še zdaj preverja, ali so maske sploh ustrezne

Prvo letalo je zaradi zapletov na Brniku pristalo šele več kot teden dni po prvotni napovedi, namesto šestih velikih letal pa je Pečečnik moral opremo prepeljati z več manjšimi letali, kar je podražilo stroške prevoza, ki jih je morala pokriti država.

Prav tako na prvem letalu ni bilo mask tipa FFP2, ki so bile takrat najbolj nujne za bolnišnice, zato so se te morale znajti drugače. Zapletlo pa se je tudi pri poznejši pošiljki FFP2 mask, saj jih je zavod zaradi neustrezne dokumentacije pogojno prevzel in še preverja, ali sploh služijo svojemu namenu, so zapisali novinarji portala necenzurirano.si.

Koronavirus maske Slovenija Maske razdelili, potem pa ugotovili, da niso primerne

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • Ender3 18:05 29.junij 2020.

    Janez,Janez, kaj je tebe treba bilo. Že v 90 letih bi ti morali pristriči peruti, ne da teroriziraš in deliš državljane že 27 let.

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 17:43 29.junij 2020.

    Kva pa zdej Twito,a si spet dobil kito v rito!🤣🤣😂😂 Kitoritus bi se moral imenovat?