Slovenija
3384 ogledov

Maske razdelili, potem pa ugotovili, da niso primerne

Koronavirus maske Profimedia
Bolnišnice so prejele 150.000 neustreznih medicinskih mask, vrnile manj kot petino.

Uprava za zaščito in reševanje je v zdravstvu razdelila vseh 150.000 zaščitnih mask, ki jih je dobavilo podjetje ART-PE, še preden so dobili obvestilo, da te maske niso primerne za zdravstvo, so za STA pojasnili na upravi. Zdravstvene ustanove so nato pozvali, naj sporne maske vrnejo, a so jih prejeli le 26.357.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je namreč v času epidemije 12 podjetjem preprečila prodajo medicinskih pripomočkov na slovenskem trgu, saj niso bili skladni z zakonodajo. Med njimi je tudi podjetje ART-PE, ki je državi dobavilo kirurške maske in rokavice.

ART-PE iz Trebnjega je z zavodom za blagovne rezerve sklenil dve pogodbi. Prva je bila sklenjena 19. marca za dobavo 100.000 trislojnih kirurških mask in za 452.000 rokavic. Skupna vrednost posla je bila okoli 103.600 evrov, oprema je bila dobavljena v celoti, je razvidno iz vladnega poročila o zaščitnih sredstvih, ki jih je nakupil zavod za blagovne rezerve.

Drugo pogodbo pa so sklenili 24. marca, šlo je za naročilo milijona trislojnih kirurških mask in 3,86 milijona rokavic v skupni vrednosti 916.600 evrov. Kot izhaja iz vladnega poročila, ta posel v celoti ni bil izpeljan. Glede na podatke aplikacije Erar je to podjetje od zavoda za blagovne rezerve doslej prejelo dve nakazili v skupnem znesku skoraj 433.400 evrov.

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask Slovenija Razkrita še ena umazana podrobnost poslov z maskami

Maske razdelili, še preden so izvedeli, da niso primerne

Zavod za blagovne rezerve je predal maske upravi za zaščito in reševanje, da jih razdeli zdravstvenim ustanovam. Prvo pošiljko 100.000 spornih mask so prejeli 23. marca, drugo pošiljko pa 50.000 mask pa 3. aprila. Obvestilo zavoda za blagovne rezerve, da po odločitvi JAZMP omenjene maske niso skladne z zakonom o medicinskih pripomočkih in zato niso primerne za uporabo v zdravstvu, so prejeli 30. aprila.

Nato so v Državnem logističnem centru Roje takoj pregledali stanje zalog in ugotovili, da so bile vse zaščitne maske podjetja ART-PE že razdeljene. "O prejemnikih smo 6. maja obvestili ministrstvo za zdravje in njihovega koordinatorja, ki je nato stopil v stik z upravičenci. Ti, ki so maske vrnili, in sicer skupaj 26.357, so dobili druge primerne maske," so pojasnili. Te maske so sedaj v logističnem centru in jih bodo vrnili zavodu za blagovne rezerve.

Direktor podjetja ART-PE Damjan Zupan je sicer pred tednom dni za STA dejal, da ni seznanjen z nobeno odločbo JAZMP glede pripomočkov, ki so jih uvozili za državo. Na JAZMP pa ne želijo razkriti, kakšna neskladja so odkrili pri omenjenih maskah, saj da se zaradi novih okoliščin inšpekcijski postopek nadaljuje. "Ker postopek pri zavezancu ART-PE še ni zaključen, vam informacij o ugotovitvah nadzora še ne moremo posredovati," so zapisali. Za kakšne nove okoliščine gre, niso pojasnili.

maska, koronavirus Očitki Slovenija Tik pred koncem epidemije še ena, največja dobava zaščitnih mask

Tržni inšpektorat izdal 17 upravnih odločb

Z nadzorom nad maskami je imel veliko dela tudi tržni inšpektorat. V njegovi pristojnosti je namreč nadzor nad zaščitnimi maskami, ki niso namenjene za uporabo v zdravstvenih ustanovah. Inšpektorat je med 13. marcem in 12. junijem na podlagi obvestil carinikov opravil 69 inšpekcijskih nadzorov. Izdali so 17 upravnih odločb uvoznikom, v katerih so jim prepovedali dostopnost na trgu. Na vprašanje, za katera podjetja gre, pa niso odgovorili.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • praufo 20:03 19.junij 2020.

    tem kolobocijam ni videt konca ... pa spet še ena agencija, noro ... pri nas mamo na tisoče agencij, uradov, zvez, skladov, nijz, blagovne rezerve, kpk, ... pa to se kr pojavijo, jest ne vem kdo je razmišlal , ko ...prikaži več so to vse ustanavljal, kdo bo to vse plačal ... dobr to je ena zgodba, sicer oblast z vrha ves čas solira in naroča direkt vsem tem uradom, kaj naj naročijo in kje kupijo, če je pa slučajno kaj narobe, pa njih namočijo ... odlična oblast

  • Janez_53 18:45 19.junij 2020.

    Konfuzna vlada, ki je potisnila na položaje nekompetentne ljudi, ampak važno je, da so "naši"! Nima veze, če ne znajo!

  • jate 18:25 19.junij 2020.

    so romale v lekarne za nas navadne smrtnike bodo ze v redu....