Slovenija
2003 ogledov

Kitajci proizvajalca mask ne poznajo. Lažni certifikati mask, ki smo jih kupili?

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Sedem izdajateljev certifikatov in poročil o testiranju niso našli na nobenem seznamu, dva sta potrjeno lažna.

V podjetju Acron, ki je državi dobavil del zaščitnih mask s Kitajske, so včeraj preko svojega pravnega zastopnika Velimirja Cugmasa zavrnili navedbe, da naj bi bila njihova dokumentacija in certifikati ponarejeni, zaščitne maske pa nevarne za uporabo. Kot je zagotovil odvetnik, so vsi izdelki, ki so jih dobavili, ustrezni.

Na Kitajskem proizvajalca ne poznajo

Spletni portal 24ur.com je včeraj poročal, da naj bi po preverjanju dokumentov pri kitajskem laboratoriju Huaxun ugotovili, da certifikat za maske pri njih ni bil izdan in da navedenega proizvajalca ne poznajo. Kot je še dodal portal, naj bi tržni inšpektorat v podjetju že uvedel inšpekcijski postopek.

Zdravko Počivalšek krave "Človek obrača ..." Slovenija Tako se z obtožbami spoprijema minister Počivalšek

Po Cugmanovih zagotovilih certifikatov ne skrivajo pred nikomer, zavod za blagovne rezerve pa je priskrbel strokovno usposobljeno podjetje za nadzor kakovosti in količine dobavljenega blaga.

Cugman: Vprašanje, kdo odgovarja mediju

S tem, ko je slednje potrdilo sprejemljivost dobave, je bil posel za Acron realiziran, pravi Cugmas in dodaja, da jim zdaj zaradi potvarjanja dejstev nastaja velika škoda. Ne verjame namreč navedbam omenjenega spletnega portala, da naj bi jim Andy Džang iz laboratorija Huaxun zatrdil, da certifikat pri njih ni bil izdan. Original, ki ga je pokazal medijem, ima namreč žig in njegov podpis, zato je po Cugmasovem mnenju v resnici vprašanje, kdo je omenjenemu mediju dejansko odgovarjal na njihovo povpraševanje.

Nova potrditev, da je dokument lažen

Spletni portal 24ur.com danes poroča, da so s Kitajske prejeli že drugo potrditev, da je Acronov dokument lažen. “Poročilo je lažno. Prosim bodite pozorni,” je v sporočilu portalu iz laboratorija United testing technology Hongkong za poročilo o testiranju za podjetje Zhejiang hongyu medicali commodity, izdano 25. marca 2020, zapisal Hoffer Lau.

Covid-19: UKC Maribor Koronavirus Slovenija Geneplanetu bodo vrnili 20 ventilatorjev, novih ne bodo dobavili

Cugman je na vprašanje novinarjev POP TV  odgovoril, da so vsi certifikati ustrezni. “Nihče do danes ni dokazal, zgolj trdite, da gre za sum, jaz trdim, da ne gre niti za indic, da maske niso ustrezne," je dejal Cugmas.

Ob tem je dodal, da je Zavod za blagovne rezerve angažiral strokovnjaka za pregled ustreznosti kakovosti in količine. “Ta strokovnjak zagotavlja, da je to blago in certifikat tudi ustrezen. Dejstvo je, da je kupec blago prevzel po opravljeni kontroli kvantitete, kvalitete. Ki jo je opravil profesionalec. Profesionalec pa je vedno zavezan s standardom dobrega  gospodarstvenika.”

Sedem jih ni na seznamu, dva potrjeno lažna

Kredibilnost oziroma resničnost certifikatov so pri 24ur.com preverjali po bazah podjetij, obrnili so se neposredno za izdajatelje certifikatov, jih primerjali in analizirali na podlagi smernic Evropskega varnostnega združenja (ESF). Iskali so jih v bazi priglašenih organov EU ter Kitajske gospodarske zbornice za uvoz in izvoz zdravil in zdravstvenih izdelkov, kjer imajo objavljen seznam podjetij, ki izvažajo maske za nemedicinsko uporabo s standardi kakovosti in jih potrjuje Ministrstvo za trgovino LRK.

rihard knafelj tarča zdravnik Slovenija Rihard Knafelj v intervjuju o spornih poslih z ventilatorji

"Sedem izdajateljev certifikatov in poročil o testiranju ni na nobenem seznamu, dva sta potrjeno lažna od kitajskih laboratorijev," so zapisali pri 24ur.com. "Na seznamu Kitajske gospodarske zbornice ni niti proizvajalcev mask."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • bostjan98 10:05 13.maj 2020.

    Sveto sranje SMC v koaliciji SDS in NSI. Imam tablete za kemični wc, da ne bo smrdelo še bolj, tam okoli

Sorodne novice