Slovenija
7922 ogledov

Tako prikupni, da si jih (skoraj) vsi želijo

psarna Nonesuchpoms
1/6
Nika Kocjančič
Poleg drugih pasem bodo Žurnalov Festival za ljubitelje živali letos obiskali prikupni pomeranci.

Na Festivalu za ljubitelje živali, ki ga skupaj z Robin Hud festivalom Radia Robin 10. junija 2023 v Novi Gorici organizira naša medijska hiša, se bodo letos obiskovalcem predstavili tudi najmanjši predstavniki psov iz skupine špicev – pomeranci.

psarna Nonesuchpoms | Avtor: Nika Kocjančič Nika Kocjančič

Skupina špicev je prepoznana po bogati dvojni dlaki, s kratko mehkejšo poddlako in daljšo bolj trdo krovno dlako, pokončnimi ušesi in ošiljeni obliki gobčka. V skupino sodijo še aljaški malamuti, samojedi, sibirski huskyji in akite, tudi nekatere izmed njih bomo spoznali na festivalu.

Pasma izvira iz pokrajine na severu današnje Nemčije in Poljske, njihovo popularnost je sprožila angleška kraljica Viktorija, ko jih prvič spoznala leta 1888. Veliko svetovno popularnost pa je pasma v zadnjih letih dobila na račun pomeranca po imenu Boo, ki je bil prekratko postrižen in je imel veliko zdravstvenih težav. "Ljudje so ob pogledu nanj ponoreli, kar je pasmi prineslo zelo veliko škodo. Po pravilih se namreč dvojne dlake ne sme striči, poleg tega pa ima tako težek tip pomeranca s prekratkim gobčkom in premehko dlako lahko veliko zdravstvenih težav," nam pove Nika Kocjančič iz psarne Nonesuchpoms, ki se bo predstavilo na našem festivalu v Novi Gorici.

psarna Nonesuchpoms | Avtor: Nika Kocjančič Nika Kocjančič

Takrat bodo Niki družbo delali njeni pomeranci, vsi različnih barv in starosti; Misha (rjav samček iz Rusije s starimi ameriškimi linijami), Tommy (krem samček), Alfie in Hal (oranžno-rdeča kužka) in mladički Schona (črna), Kimmy (oranžna) ter Bianca (bela).

Žurnalov Festival za ljubitelje živali boste letos lahko obiskali v soboto, 10. junija, v primeru slabega vremena pa v soboto, 17. junija. Dogajanje bo v Novi Gorici med 15. in 21. uro na Trgu Edvarda Kardelja 1. Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali. S Festivalom za ljubitelje živali želimo pomagati, da bi se v Sloveniji krepila zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, ter najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Dogodku lahko sledite TU

Lahko so v 23 različnih barvah in vzorcih

Posebnost omenjene pasme je, da so kužki lahko v 23 različnih barvah in vzorcih, pri čemer so v Evropi priznane samo črna, rjava, bela, oranžna, siva, krem, črna z ožigi, dvobarva in oranžna ter krem s črnimi konicami. Pomeranci, kot jih poznamo danes, so bili v preteklosti po izgledu sicer precej drugačni, saj so v Evropi prevladovale stare evropske linije špicev. Tip, ki prevladuje danes, pa izvira iz Anglije in Amerike. Prvi pomeranci so bili tako črni, rjavi in dvobarvni.

 

Pomeranci veljajo za izredno inteligentne, pozorne, radovedne in čustvene kužke, pravilno vzgojeni so prijazni do vseh in niso agresivni. Njihova funkcija je čuvanje doma, zato glasno opozorijo na vse, kar se dogaja v okolici. Če bi pomislili, da je dvojna dlaka za nego zahtevna, sogovornica to ovrže: "Kopanje ni pogosto, saj vsa umazanija pri tem tipu dlake enostavno odpade iz dlake, ko se posuši. Zgolj z rednim krtačenjem lahko vzdržujemo lep in zdrav kožuh."

Samojed Smejoča pasma Slovenija Njihova lepota jo pomirja: "Je kot neke vrste terapevtski pes"

psarna Nonesuchpoms | Avtor: Nika Kocjančič Nika Kocjančič
Njihova prednost, ki je hkrati lahko tudi slabost, je majhna velikost. Tako se jih enostavno da povsod vzeti s sabo, tudi na daljša potovanja. "Slabost je lahko v primeru, da kužku nismo pripravljeni zagotavljat dovolj varnosti. Kuža, ki ima vsega do tri kilograme, enostavno ni tako robusten kot večji kužki. Nujna je velika previdnost pri dvigovanju, igri z otroki in z ostalimi kužki. Poškodbe so pri tako majhnem kužku lahko velikokrat usodne," posvari Nika, ki se je v ameriški tip omenjene pasme zaljubila že leta 1996. 

Dve leti kasneje je nato iz Združenih držav Amerike uvozila svojo prvo psičko, ki je postala ena najuspešnejših razstavnih pomerancev v zgodovini pasme, in je tudi temelj njene vzreje. "Vzrejala sem vedno najprej za sebe, zato sem tudi takoj, ko sem imela prvo leglo, za katerega sem odpotovala v ZDA, da sem svojo psičko parila s takrat najodmevnejšim plemenjakom v Ameriki, registrirala svojo psarno. Ker sem želela poglobiti svoje znanje, sem leta 2008 opravila še sodniški izpit za ocenjevanje zunanjosti pomerancev," pove sogovornica.

psarna Nonesuchpoms | Avtor: Nika Kocjančič Nika Kocjančič

Pasmo priporoča osebam z občutkom za majhne kužke, ki so po značaju mirne, a še vedno dovolj komunikativne ter aktivne. Pomeranci so namreč najbolj srečni v naravi in obožujejo dolge sprehode ter celo izlete v hribe. "Pomeranci vsekakor niso modni dodatek, četudi ne potrebujejo toliko gibanja kot večje pasme. Seveda zaradi varnostnih razlogov tudi niso primerni za igračo otrokom. Čeprav jih obožujejo, ne smejo biti nikoli sami z njimi," je jasna vzrediteljica.

Pasja igra z žogo Pozor! Slovenija Lovljenje žogice: "To je popolna formula za katastrofo."

Za konec sogovornica navede, da je pri vzgoji pomerancev pomembno tudi to, da so lastniki v vseh situacijah mirni. Pomeranci nase namreč velikokrat vlečejo energijo lastnika. Prav tako jih lastniki ne smejo bolestno vezati nase. "V tem primeru je kuža neprestano v stresu zaradi ločitvene anksiozne motnje. Pri vzgoji je zato nujna velika doslednost. Preveliko razvajanje kužkom samo škodi, saj jim ravno tako povzroča stres," še opozori sogovornica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Majazmaja 09:59 04.junij 2023.

    Pomeranec?! Ne, hvala. Niti slučajno ni všečen pes. Pes za sp0nz0ruše. Enaka fama je bila pred leti s čivavami.

  • Avatar Jud_Süß
    Jud_Süß 08:31 04.junij 2023.

    Bolano. Zavetišča so polna zapuščenih živali. Kdor hoče psa/mačka jih ima tam kokr hoče

Sorodne novice