Slovenija
15454 ogledov

Takšne spremembe pri ločevanju odpadkov čakajo Ljubljančane

Snaga Anže Petkovšek Delavec Snage in smetarski tovornjak.
Postavili naj bi nove razširjene zbiralnice oziroma ekootoke.

"Kdaj bodo v najlepšem mestu na svetu nameščeni oljni zbiralniki po vzgledu Murske Sobote in Saubermacherja?" sprašuje Ljubljančan na portalu Pobude meščanov. "Olje ni odpadek samo za časa pusta."

Pri Mestni občini Ljubljana pojasnjujejo, da so v dogovoru z izvajalcem javne službe JP Snaga predvidene spremembe sistema zbiranja komunalnih odpadkov. "Aktivnosti  so že v teku," odgovarjajo pri MOL. "Pripravljeni so predlogi in načini izvedbe z izbiro oblike in funkcionalnosti ter umeščanja v prostor. Vsekakor se strinjamo, da je potrebno vpeljati sistemsko rešitev z namestitvijo zbirnih zabojnikov – posod tako, da bi omogočili kvalitetnejše ločevanje in zbiranje tovrstnih odpadkov iz gospodinjstev. S tem bi tudi zagotovili čistost in urejen izgled okolice."

račun položnica Višje položnice Slovenija Po vseh podražitvah nov udarec za gospodinjstva

Pri Snagi pojasnjujejo, da gre za predlog sprememb zbiranja komunalnih odpadkov oz. za predloge sistemskih rešitev zbiranja posameznih vrst komunalnih odpadkov na območju MOL, ki jih je podjetje Snaga pripravilo za MOL.

Govora je o razširjenih zbiralnicah oziroma ekootokih, kjer naj bi se dodatno zbirali odslužena oblačila in obutev, odsluženi mali gospodinjski aparati, še koristni predmeti, ki bi jih preusmerili v ponovno uporabo ter odpadno jedilno olje. 

Zabojniki naj bi ovirali promet in tudi kvarili videz, menijo na MOL. (Foto: Ben | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pasja dežela Vizita za živali Slovenija - pasja dežela: Kje in kako končajo pasji iztrebki

"Ker gre samo za predlog, o časovnici, lokacijah ipd. še ne moremo govoriti," na vprašanje, kdaj se bodo razširjene zbiralnice postavile, pojasnjuje Nina Sankovič s Snage. 

V območja srednje gostote poselitve (individualne hiše, večstanovanjske stavbe, vrstne hiše, morda manjša blokovna gradnja) je predlagana umestitev razširjenih zbiralnic, in sicer na določenih (ne vseh) obstoječih ekoloških otokih/zbiralnicah, iz katerih je načrtovan umik zabojnikov za mešano embalažo in papir ter kartonsko embalažo.

Brezembalažni Bert Slovenija Snagin avtomat za manj odpadkov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • perhan63 09:32 28.april 2019.

    ma ne ločujem več,,odkar so podražili