Slovenija
452 ogledov

Tanja Fajon potrdila: Pridržana sta ruska vohuna

Tanja Fajon Saša Despot Tanja Fajon.
Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi pa jima do osem let zapora.

Tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, sta pripadnika ruske obveščevalne službe, je danes za RTV Slovenija potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je tudi ponovila, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj še ni povabila na zagovor na zunanje ministrstvo.

"Dva tuja državljana sta bila aretirana že decembra. Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika ruske obveščevalne službe," je dejala zunanja ministrica.

Na tožilstvu so v ponedeljek potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad na podlagi podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) decembra lani pridržal dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi pa jima do osem let zapora.

Ylva Johansson Svet Slovenija ali Avstrija? Komisarka EU izbrala stran.

Medtem ko sta vohuna v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika.

Moški in ženska osumljena vohunjenja naj bi bila sicer v partnerski zvezi, imata dva otoka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala naj bi se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch.

Komentarjev 1
  • Ender3 15:04 01.februar 2023.

    In kaj in očem bi vohunili. Nič takšnega nimamo, da bi bilo vredno iskati. Vse lahko najdejo v MS medijih.

Sorodne novice