Slovenija
18348 ogledov

Nove razprtije v koaliciji

golob fajon mesec Vlada RS
V Gibanju Svoboda vztrajajo, da bodo zakon o finančni upravi poslali v ustavno presojo. Pobudo bodo pripravili in ponudili v podpis koalicijskim partnerjem. Podpisi poslancev SD so sicer še vedno pod vprašajem.

Gibanje Svoboda ima podporo Levice, a ...

Premier Robert Golob je sicer v preteklem tednu dejal, da bodo vse koalicijske stranke za ustavno presojo prispevale po tretjino poslanskih podpisov. S tem naj bi želeli po Golobovih besedah ponovno dati jasno sporočilo, da "so kot koalicija enotni, čeprav mogoče včasih tako ne izgleda". Iz vrst Socialnih demokratov pa so tedaj prišla sporočila, da njihovi poslanci podpisov ne nameravajo prispevati.

V Gibanju Svoboda kljub temu vztrajajo, da se bodo držali dogovora s koalicijsko Levico, ki je na glasovanju minuli teden zakon podprla.

Potrebovali so 46 glasov

DZ je novelo zakona o finančni upravi sprejel sredi decembra, takrat le z glasovi poslancev Svobode. Zaradi določbe o možnosti uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora je državni svet nato nanjo izglasoval odložilni veto. Pri ponovnem odločanju v DZ minuli teden pa so potrebnih 46 glasov za ponovno potrditev zakona poleg poslancev Svobode prispevali še v Levici. Kot so ob tem pojasnili, so se dogovorili, da bodo sporni člen skupaj poslali v ustavno presojo.

Zahtevo za ustavno presojo je sicer medtem v četrtek napovedal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je ob tem v sporočilu za javnost o omenjenem spornem členu zakona med drugim zapisal, da "gre za poseg v zasebnost, ki je ustavno zajamčena človekova pravica".

Za SD je tako "zgodba zaključena," so danes pojasnili za STA. Z namero Svobode, da vztraja pri pripravi predloga ustavne presoje, niso seznanjeni, so navedli za STA. Če bodo na mizo vendarle dobili tak predlog, pa bodo v vodstvu stranke opravili pogovor in nato sporočili svojo odločitev, so še navedli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Boschtjan Zupanchich 08:51 31.januar 2023.

    Obeta se nam Državljanska Vojna, zaradi Uvažanja Migrosov, ... ki so nam jih pa od Titkota naprej Najbolj uvažali ravno Desničarji, oziroma, kar je še ostalo od njih, ker sedaj imamo Samo še Kvazidesnico, namesto Desnice !!! ! !!! Razlike ...prikaži več so odšle neznano kam. Pa če se vsega tega zavedate, ali pa še ne . Spoznanje Resnice Bo kruto. In davek za to pokvarjenost še hujši.

  • Boschtjan Zupanchich 08:48 31.januar 2023.

    Logično. Norci norcev.

  • Luksi 08:16 31.januar 2023.

    Levakom se je dokončno odpeljalo, svoj lasten predlog pošiljajo v ustavno presojo, s tem, da je v naprej jasno, da je zakon protiustaven.