Slovenija
25 ogledov

Teden v luči tragičnih dogodkov

Nesreča motorista Daša Purgaj
Minuli teden so slovenski prostor še posebno zaznamovali tragični dogodki, med njimi 3 umori, v katerih so umrli 4 ljudje, smrt petih motoristov in strmoglavljenje jadralnega letala pri Gorišnici. Pristojni so se odzvali tudi na dva brutalna napada sredi Ljubljane, po več kot poldrugem letu razprav so poslanci sprejeli družinski zakonik. V SCT so razglasili stečaj, odločitev ustavnega sodišča, ki je ustanovilo občino Ankaran pa je sprožila mešane občutke.

Homofobni napad z železnimi palicami na britanskega turista, homoseksualca Oliverja McNallyja ter napad na predsednika budistične skupnosti v Sloveniji lamo Šenpena Rinpočeja, ki so ga v pljuča zabodli na Golovcu, so v tem tednu obsodile številne institucije, med njimi tudi varuhinja človekovih pravic.

"Za nestrpnost ni opravičila," se je odzvala  Zdenka Čebašek Travnik, ki zagovarja ničelno toleranco do nasilja, ne glede na to, kdo je žrtev tega nasilja in kdo ga izvaja.

4 žrtve umorov, na cestah podleglo 5 motoristov

Trije umori in samomor v minulem tednu. 4 žrtve. V ponedeljek je na Viču 38-letni Marko Zupanec - Mare ustrelil 52-letnika, po dejanju pa se je sam predal policiji. V ozadju obračuna naj bi bilo izsiljevanje.

Gornjo Radgono je v torek popoldan pretresla novica o umoru in samomoru pred enim izmed gostinskih lokalov. 39-letni D.P. je ustrelil bivšo ženo, s katero naj bi bila v ločitvenem postopku, po dejanju pa si je sodil sam. Policija je v uradnem pojasnilu dejala, da je 39-letnik nekdanjo partnerico ustrelil, ker ni želel, da ga zapusti. 26-letnica je za seboj pustila petmesečnega otroka, ki ga je imela z drugim partnerjem.


Istega dne, okoli 23. ure zvečer, se je v Cerknem zgodila še ena tragedija. 50-letni mož je po prepiru z nožem zabodel 48-letno ženo, ki je po poškodbi izkrvavela, moški pa se je po dejanju s puško ustrelil v prsi. Kljub hudim poškodbam mu je v sredo zjutraj o dogodku uspelo obvestiti reševalce.

V zadnjih dneh je na slovenskih cestah umrlo kar 5 motoristov. Pretekli konec tedna je motorist umrl pri Jesenicah, prehitevanje pa je bilo usodno tudi za 40-letnega motorista iz Štanjela.

V petek sta v roku ene ure na Štajerskem umrla dva motorista, v noči na nedeljo pa je pri Dolskem umrl 23-letni motorist, ki je med vožnjo od krožišča Dolsko proti krožišču Petelinje med zmanjševanjem hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zaradi česar je padel po vozišču.

Hujše poškodbe je v soboto utrpel tudi motorist, ki ga je sredi Ljubljane zbil voznik džipa, ki je prevozil rdečo luč.

Usodno strmoglavljenje

Sredi tedna so ptujski policisti obravnavali strmoglavljenje jadralnega letala pri Gorišnici v bližini Ptuja, v katerem naj bi umrl učenec letenja.

"Letalo je vzletelo z bližnjega letališča v Moškanjcih, okoli 16.45 pa nato strmoglavilo v koruzno njivo," je za Žurnal24 pojasnil Bojan Kitel iz Policijske uprave Maribor.

Policisti, reševalci in gasilci, ki so prihiteli na kraj dogodka, so v letalu našli dve osebi, od katerih ena ni več kazala znakov življenja. Poškodovanega vaditelja letala so rešili s tehničnim posegom in ga z resnimi poškodbami odpeljali v bolnišnico.

Za nesrečo naj bi bila kriva človeška napaka, a bo pravi vzrok razkrila šele natančna preiskava dogodka in razbitin. V aeroklubu so sicer zatrdili, da je bilo letalo redno servisirano.

Gradbeni gigant v stečaj

Po neuspešnih pogovorih o lastniškem vstopu partnerja, je vodstvo SCT umaknilo predlog za začetek prisilne poravnave, zato je sodišče v sredo začelo stečajni postopek. Po zadnjih podatkih bo s stečajem SCT delo izgubilo 760 ljudi.

Tveganje za CPL preveliko

Zadnje upanje za SCT je bilo Cestno podjetje Ljubljana (CPL), vendar so kasneje ocenili, da bi bil njihov vstop v podjetje pod predlaganimi pogoji preveč zahteven. Banke so tako med drugim od CPL zahtevale, da prevzame za 110 milijonov evrov garancij.

Občino ustanovilo kar sodišče

Ustavno sodišče je ta teden odločilo, da zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper in akt o razpisu volitev 10. julija 2011 nista v neskladju z ustavo, sprejeli pa so tudi sklep, da se ustanovi občina Ankaran in da se prve volitve v njej izvedejo v okviru rednih volitev leta 2014.

Za slednje se je odločilo, ker se državni zbor na predhodno odločbo ustavnega sodišča, ki mu je naložilo ustanovitev občin Mirna in Ankaran, ni odzval v celoti in občine Ankaran do sedaj ni ustanovil."Ustavno sodišče se je odločilo za pristop, ki učinkovito zagotavlja tako pravici do volitev in lokalne samouprave prebivalcev Mestne občine Koper kot tudi pravico do uresničevanje lokalne samouprave prebivalcev Ankarana," so zapisali v obrazložitvi.

V SDS, SD, Zares, SNS in DeSUS so opozorili, da gre ob tašni odločitvi za poseg v zakonodajno vejo oblasti, Luka Juri iz SD pa je odločitev ocenil kot 'državni udar'. v SLS so ocenili, da je sodišče odločilo pravilno, v LDS pa da je šlo za kompromis.

Pahor v Indiji "krepil odnose"

Predsednik vlade Borut Pahor se je v tem tednu mudil v Indiji, kjer se je udeležil prvega, štiridnevnega uradnega obiska iz Slovenije v Indijo. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi političnega dialoga in dvostranskega, predvsem gospodarskega sodelovanja.

Državi sta podpisali vrsto sporazumov o sodelovanju na političnem, gospodarskem in znanstvenem področju, med najpomembnejšimi sta sporazum o vzajemnem spodbujanju in zaščiti naložb in memorandum o sodelovanju med družbami Adria Airways, Aerodrom Ljubljana in Air India.

Memorandum je nekakšno pismo o nameri, iz katerega naj bi nastalo trajno sodelovanje med omenjenimi tremi družbami. Tako naj bi največji indijski letalski prevoznik Brnik uporabljal kot vmesno postajo na svojih čezoceanskih poletih v ZDA, s čimer bi tudi Slovenci dobili neposredno letalsko povezavo z Indijo na eni in ZDA na drugi strani, so za Žurnal24 pojasnili z Aerodroma Ljubljana. Letališče Jožeta Pučnika bi postalo pomembno mednarodno vozlišče v tem delu Evrope, od česar bi imelo veliko koristi tudi Adria Airways. Slovenski nacionalni prevoznik naj bi namreč prevzel prevoz potnikov, ki bi želeli nadaljevati pot v Indijo ali obratno iz Indije drugam po Evropi.

Še vedno pa ni nič znanega o tem, ali se je slovenska delegacija upehane Adrie Airways dogovarjala tudi o morebitni dokapitalizaciji s strani Air Indie.

Zamrznitev cen elektrike

Zvezi potrošnikov Slovenije je v luči gospodarske krize pri nekaterih elektrodistributerjih uspel poziv k zamrznitvi cen električne energije do konca junija 2012. K temu so se zavezali v družbah Gen-I in Petrol oziroma Petrol Energetika. V zvezi pa so potrošnikom tudi svetovali, da zamenjajo dobavitelja elektrike.

"ZPS si je za slovenske potrošnike izborila zamrznitev cen za naslednjih 12 mesecev," je poudarila predsednica Zveze potrošnikov Breda Kutin in dodala, da se morajo potrošniki zavedati priložnosti na trgu in prihrankov, ki si jih lahko ustvarijo z zamenjavo dobavitelja.

V zvezi so v pomoč potrošnikom vzpostavili posebno spletno mesto (www.123zamenjaj.si), na katerem lahko preverijo, kolikšen prihranek lahko pričakujejo v primeru zamenjave dobavitelja. Poleg osnovnih informacij pa so na spletnem mestu vzpostavili tudi povezavo na spletno stran agencije za energijo.

Družinski zakonik še predmet razprav

V minulem tednu so poslanci državnega zbora sprejeli tudi družinski zakonik, a je njegova usoda še negotova. V Civilni iniciativi Za družino in pravice otrok so namreč že začeli zbirati podpise za razpis referenduma o družinskem zakoniku, pri zbiranju podpisov pa so se jim pridružili tudi v Novi Sloveniji. Odločanje o zakoniku na referendumu je podprla tudi Komisija Pravičnost in mir pri slovenski škofovski konferenci.

"Nenazadnje je bilo podpisanih 65.000 podpisov proti družinskemu zakoniku.Poslanci bi morali bolj spoštovati voljo ljudstva. Trikrat smo že na referendumu povedali, da se ne strinjamo s predlaganimi zakoni, tokrat so opozorila prihajala že veliko prej. Že takoj pred napovedanim družinskim zakonikom v takšni obliki, smo povedali, da se z njim ne strinjamo, da želimo spremembe. To smo tudi pisno dali velikokrat ministrom, vladi, poslancem. In v primeru, da bi poslanci spoštovali to mnenje ljudi, bi bil to dober obliž na rano državljanom. Menim, da smo ranjeni od politike. To pa je še dodatna sol na čisto rano, kar se mi zdi škoda," je sprejetje zakonika na novinarski konferenci komentirala predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak
Nasprotniki družinskega zakonika pa so že v četrtek napovedali novo ofenzivo. Svetnik Rastislav Reven iz SDS-a bo prvopodpisani pod zahtevo za veto v državnem svetu. Če bo veto izglasovan, bodo morali poslanci o družinskem zakoniku znova glasovati in ga potrditi s 46 glasovi.

Poslanec SDS France Cukjati pa je povedal, da bodo naredili vse, da bodo o zakoniku odločali državljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.