Slovenija
13192 ogledov

To je razlog, da se Hrvati niso vrnili na slovensko stran

mejni prehod kontrola policija Obrežje PMP Obrežje
Čeprav so kontrolo že opravljali skupaj, hrvaški policisti tudi po koncu turistične sezone vztrajajo v hišicah na svoji strani.

"Hrvaška in slovenska policija na Obrežju kontrolo opravljata vsaka v svojih hišicah," je začuden bralec, ki se sprašuje, ali ne bi bolj smotrno in hitreje, če bi delo opravljali skupaj, kot je že bila praksa. Razlog je praktične narave, saj sta obe strani ugotovili, da ima takšen način dela, kot so ga preizkusili v času turistične sezone pozitiven vpliv na pretočnost prometa. 

"Od 7. aprila 2017 se na mejnih prehodih izvaja uredba o sistematičnem preverjanju vseh potnikov, ki prestopajo zunanjo mejo, kar pomeni tudi na mejnih prehodih, kjer se izvaja skupna mejna kontrola s hrvaškimi organi," pojasnjuje Vesna Drole z Generalne policijske uprave. 

Poleti so preiskusili ločeno kontrolo

Na mejnem prehodu Obrežje, kjer je mejni prehod na avtocesti in je po številu potnikov med najbolj obremenjenimi v Sloveniji, je izvajanje sistematične mejne kontrole v okviru skupne mejne kontrole povzročilo dodatne čakalne dobe potnikov za prestop meje. 

Obrežje Južna meja Slovenija Od začetka poostrenega nadzora 51-krat "zapiskalo"

"Z dnem, ko je Hrvaška dobila dostop do Schengenskega informacijskega sistema (SIS), t.j.  26. junija 2017, so hrvaški organi predlagali, da se zaradi izvajanja sistematične mejne kontrole in s tem povezanih povečanih čakalnih dob poskusno začasno prekine izvajanje skupne mejne kontrole za čas poletne turistične sezone," razlagajo pri Policiji. 

Podaljšali začasni način dela

Po analizi začasne prekinitve izvajanja skupne mejne kontrole sta obe strani ugotovili, da ima začasni način dela, tako da vsak izvaja mejno kontrolo na svoji strani mejnega prehoda, zelo pozitiven vpliv na pretočnost prometa, zagotavljanje visokega nivoja varnosti zunanje meje pa s tem ni ogrožena.

mejni prehod kontrola policija Obrežje | Avtor: PMP Obrežje PMP Obrežje

"Zato je bila sprejeta skupna odločitev, da se nadaljuje s tem načinom dela tudi v bodoče," pojasnuje Droletova. "Posledično je bil sprožen zakonodajni postopek spremembe Uredbe o ratifikaciji Dogovora med Vlado Republike Slovenije in Vlado republike Hrvaške o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole."

mejni prehod Obrežje Slovenija Takšen bo postopek na meji s Hrvaško Obrežje Slovenija MNZ išče rešitve za gnečo na meji Obrežje opustili sistematični nadzor Slovenija Cerar: Režim na meji naj bo bolj življenjski

Kaj pravi dogovor?

V skladu z Dogovorom in Ratifikacijo dogovora se na drugih mejnih prehodih opravlja skupna mejna kontrola na slovenskem ozemlju. Posebej je urejen dogovor glede mejnih prehodov Gruškovje - Macelj in Jelšane - Rupa, kjer se "lahko v primeru nastopa okoliščin, ki bi povzročile daljše čakalne dobe na mejnih prehodih, hrvaška izstopna mejna kontrola opravlja na slovenskem državnem območju, slovenska izstopna mejna kontrola pa na hrvaškem državnem območju"

Skupna mejna kontrola se skladno z Dogovorom izvaja na državnem območju tiste države, kjer je obremenjen vstop na državno območje te države. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Papaja Popi 16:54 14.januar 2018.

    Kar naj ostanejo na svoji strani, ker vsakič, ko gredo na našo stran , hočejo in dobijo še več ozemlja

  • alen04 12:59 14.januar 2018.

    Z golazni je najbolje ne imeti opravka. Jasno in nič kolikokrat so dokazali, da niso vredni besede kaj šele sodelovanja. Vsi, ki rinete dol na dopust, ter ste brez zavedanj, da ste Slovenci pa upam, da se boste čimdlje kuhali ...prikaži več in pasali na meji. Pa konec koncev, saj imate čas saj ste na dopustu!!!!!

  • david87 12:41 14.januar 2018.

    Bi rekel, da se pripravljajo na vse možne incidente ob meji s Slovenijo.