Slovenija
84059 ogledov

Pravila se s 1. julijem spreminjajo!

Janez Cigler Kralj gov.si
Minister je predstavil pet glavnih sprememb novega protikoronskega svežnja zakonov.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji tiskovni konferenci predstavil glavne ukrepe in popravke v tretjem proti koronskem paketu ukrepov (PKP 3). "Naši ukrepi kažejo dobre učinke, 56 tisoč ljudi je obdržalo zaposlitev," je poudaril. Dodal je, da tudi, če novela zakona ne bo sprejeta do 1. 7., bo od takrat veljavna.

Katere so torej glavne spremembe?

1. Podaljšanje ukrepa začasnega čakanja na delo doma

Vlada je zaenkrat ukrep podaljšanja začasnega čakanja na delo doma podaljšala še za en mesec, torej do konca julija. S tem so, kot je dejal Cigler Kralj, prisluhnili željam gospodarstva. S sklepom vlade se lahko to obdobje podaljša še največ dvakrat, torej do konca septembra. Ukrep so sicer enkrat že podaljšali

2.  Nova ureditev nadomestila za čakanje na delo doma zaradi višje sile

Ta ukrep se nanaša na odreditev karantene - osnovna ureditev se je nanašala na zakon o delovnih razmerjih, ki predvideva, da se v primeru odreditve karantene delavcu izplača 50 odstotkov plače, vse na stroške delodajalca. S PKP 3 se ta ureditev spreminja, vse tovrstne stroške bo krila država. So pa uvedli dva nivoja ureditve: tisti, ki bodo odločbo o karanteni prejeli na meji, bodo upravičeni do 50 odstotkov plače, tisti, ki jim bo odločba o karanteni izdana zaradi stika z osebo znotraj Slovenije, pa bodo upravičeni do 80 odstotkov svoje plače. "Prisluhnili smo pozivom gospodarstva, saj delodajalec ni odgovoren za to, da delavec prejme odločbo o karanteni," je pojasnil minister za delo.

Razlike v odstotkih plače pa naj bi bile uvedene zato, da se "izognemo špekulacijam" - namreč, če se ljudje odpravljajo v državo, ki je že pred njihovim odhodom na rdečem seznamu zaradi slabe epidemiološke slike, že prej vedo, da bodo morali ob vrnitvi v dvotedensko karanteno, zato bodo upravičeni le do 50 odstotnega nadomestila. Katere države so na rdečem seznamu, lahko preverite na tej povezavi.

"Ocenili smo, da je utemeljeno, da naredimo razliko med tistimi, ki bodo vedeli, da potujejo v državo, ki je uvrščena na redeči seznam in je zanjo potrebna karantena, in preostalimi," je dejal Cigler Kralj. Opozoril je, da se sprememba, če bo do nje prišlo, ne bo zgodila čez noč, tako, da bi se določena država premaknila iz seznama zelenih na seznam rdečih, saj vmes obstajajo še t. i. "rumene" države. "Državljani bodo imeli možnost, da se pravočasno umaknejo." 

Ob tem je opozoril, da je vprašanje obveščanja odgovornost državljanov, da se pozanimajo in spremljajo aktualne podatke: "Sam nisem seznanjen, da bi uvajali nek nov način osrednjega obveščanja. Obstajajo spletne strani, kjer se objavljajo odsvetovanja in priporočila glede potovanj."

3. Pravna podlaga za uvedbo mobilne aplikacije za sledenje okužbam s covidom-19

Vlada se zaradi slabe epidemiološke slike v nekaterih bližnjih državah ter tudi zaradi ponovne rasti okužb v Sloveniji odločila, da uvede pravno podlago, s katero bi omogočili sledenje okužbam s covidom-19. "To bo najboljši način za preprečitev bolj strogih zapiranj teritorialnih prehodov," je poudaril Cigler Kralj. O kakšnem novem mehanizmu za obveščanje Slovencev v tujini pa zaenkrat še ne razmišljajo, saj da je to odgovornost posameznega državljana. Na tej povezavi si lahko preberete, kakšne izkušnje imajo s tovrstnimi aplikacijami v drugih državah. To pa o njih menijo na ministrstvu za javno upravo. 

Mobilna aplikacija pa bi lahko po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja olajšala tudi nadzor karantene. O tem se bodo, kot je dodal, še pogovarjali.

4. Interventna pomoč socialnim zavodom

Ker je skupnost socialnih zavodov na ministrstvo naslovila že več opozoril, da so finančno in kadrovsko podhranjeni, so se po besedah ministra odločili, da jim bodo s prilivom 30 milijonov evrov, ki bo omogočil ustrezno oskrbo najranljivejše populacije. Na tej povezavi si lahko preberete, kaj o težavah z dolgotrajno oskrbo menijo strokovnjaki.

5. Koriščenje turističnih bonov pri sezonskih sobodajalcih

Omejitev, da so morali biti sobodajalci prijavljeni v registru s 13. marcem letos, ne velja več. "Glede na pozive smo ugotovili, da je to prava odločitev," je dodal minister za delo. Sobodajalci so namreč opozarjali, da bi lahko zaradi omejitev na trgu zavladala precejšnja zmeda.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 8
  • mcelin5 14:37 25.junij 2020.

    Nič ni narobe če država pomaga pomoči potrebnim manjkajo sankcije za izkoriščevalce katerih kar mrgoli. V prejšnji krizi je država pomagala bančnim sirotam ker se sedaj ne povedo kdo je kriv za njihovo obubožanje. Pa to nobenega ne moti,kakor večino ...prikaži več ne moti odpis dolga Jankovičem no koliko mask bi se kupilo za ta denar ali koliko otrok bi lahko na morje peljali...

  • dragica6 13:59 25.junij 2020.

    Ja vse pravilno ampak 40 let sem delaka, socialci in na zavodu 29%upravičeno, ponudi deli, če ne sprejme ADIJO, konec podpiranje ležanje na kavču in kolesarjenje,to pa znajo, konec delat delat z rokami, pokaži mi kaj si naredil in KAJ IMAŠ

  • bojan854 08:26 25.junij 2020.

    Edini virus sta politika in pohlep. Politiki ! Naložite si to amotano aplikacijo in si sledite do pokradenega denarja potrm pa že spizdite nekam . Represija in totalna kontrola......to je edini cilj !