Slovenija
35452 ogledov

"Tole je metanje denarja v zrak"

Obvestilo NIJZ okuženim osebam zurnal24.si
Obvestilo okuženi osebi je prejel dva dni po poteku izolacije. A menda je to obvestilo treba pošiljati, ker tako določa zakon.

"Sin je v ponedeljek od NIJZ po pošti prejel obvestilo okuženim osebam. V njem je navodilo, kako ravnati v izolaciji in navodilo za stike. Zelo pohvalno, samo sin je šel v ponedeljek že nazaj v šolo, izolacija pa se mu je iztekla že v soboto, saj je bil sedmi dan izolacije negativen na hitrem testu," nam je povedala bralka, ki se ji zdi tako obveščanje metanje denarja v zrak.

Na NIJZ so nam pojasnili, da mora biti vsak okuženi po Zakonu o nalezljivih boleznih osebno seznanjen z navodili, zato ni dovolj zgolj objava na spletni strani. Pisna navodila prejmejo osebe, s katerimi klicni center ni uspel vzpostaviti telefonskega stika, pravijo na NIJZ. "Po prejetem pozitivnem rezultatom NIJZ poskusi opraviti razgovor z obolelim, šele nato pa posreduje pisna navodila," so nam pojasnili na NIJZ. Naše bralke za sina niso klicali, prav tako klica ni prejela zaradi svojega pozitivnega rezultata.

Očitno do največjih zamud prihaja pri obdelavi v klicnem centru. Dokler smo vse okužene testirali še s PCR testom, je bil zamik pri obveščanju tudi zaradi zamika med naročanjem (navadno si bil naročen naslednji dan) in čakanjem na rezultat testa, zdaj pa je rezultat testa znan v 15 minutah.

Dve tretjini so jih očitno poklicali 

"NIJZ je okuženim osebam doslej poslal 316.862 papirnatih pisem. Stroški tiskanja so znašali 541.200,30 evra, stroški pošiljanja te pošte pa 239.674,42 evra. Strošek na enoto znaša 2,46 evra," so nam pojasnili.

Doslej je bilo potrjenih že skoraj 859 tisoč primerov okužbe, kar pomeni, da so približno dve tretjini okuženih iz klicnega centra poklicali.

Na NIJZ dodajajo še, da okuženi navodila, kako ravnati, dobi že v SMS sporočilu, v katerem je obveščen o pozitivnem rezultatu testa. V njem med drugim piše, naj okuženi ostane v izolaciji, upošteva priporočila NIJZ (s povezavo na spletno stran) ter obvesti stike in v aplikacijo Ostani zdrav, če jo uporablja, vnese TAN kodo. A očitno te informacije iz SMS sporočila ne štejejo za ustrezno obvestilo, ki ga, kot pravijo na NIJZ, zahteva zakon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • tomaz696 12:37 22.februar 2022.

    Slovenibananasparadajzostan...

  • Ruth_Hegwood 09:01 20.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar VINOVERITAS
    VINOVERITAS 11:16 19.februar 2022.

    Zakaj pa okuženi ne prejme navodila skupaj s potrdilom o opravljenem testu na testnem MESTU?????????. Tako bi prišparali ogromno denarja (poštnina itd....)🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇