Slovenija
4656 ogledov

Tožila je državo zaradi smrti sina, a razsodbe ni dočakala

Evropsko sodišče za človekove pravice EPA
V dogodek sta bila vpletena tudi policija in zdravstveno osebje.

Evropsko sodišče za človekove pravice je ugodilo tožbi Frančiške Štefančič proti Republiki Sloveniji zaradi smrti sina Branka pred devetimi leti. Prisodili so ji 36.000 evrov odškodnine, ki pa je ni dočakala, saj je lani v 84. letu starosti umrla, piše Dnevnik. 

Sodišče je odločilo, da je Slovenija kršila 2. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do življenja. Štefančičeva je državo tožila, ker je bila ta po njenem odgovorna za smrt njenega sina ob poskusu prisilne hospitalizacije, v katerega sta bila vpletena policija in zdravstveno osebje. 

Evropsko sodišče: Številna vprašanja neodgovorjena

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da je bila prisilna hospitalizacija upravičena, da pa je bilo določeno ravnanje neustrezno. Tožilstvo ni primerjalo poročila patologa z izjavami vpletenih in ni ugotovilo, ali je bila uporabljena sila glede na njegovo stanje absolutno nujna in primerna.  

Sodišče je opozorilo, da zdravnik ni naredil ničesar, da bi očistil dihalno pot. Tako ni bilo razčiščeno vprašanje reakcijskega časa niti vprašanje reakcije zdravstvenih delavcev. Sodišče je ocenilo, da so zaključki pomanjkljivi in številna vprašanja neodgovorjena. 

Hoteli so ga hospitalizirati, na koncu so ga oživljali

Junija 2008 je vodja novogoriškega tožilstva obvestil policijo, da je pretekle tedne njihove prostore večkrat obiskal 47-letni Branko Štefančič in grozil s smrtjo, med drugim svojemu zdravniku, mami in sestrama. Iz idrijske psihiatrične bolnišnice so sporočili, da gre za duševnega bolnika in da je njegove grožnje treba jemati resno, tako da je bilo odločeno, da ga prisilno hospitalizirajo. Zaradi potencialne nasilnosti pa naj pri tem pomaga tudi policija, piše Dnevnik.

Tisti večer so se oglasili pri njem doma in mu povedali, da ga bodo odpeljali v bolnišnico, pri čemer bodo uporabili tudi silo, če bo treba. Ker se je uprl, so ga policisti podrli na tla, zdravnik pa mu je vbrizgal del odmerka pomirjevala. Poskušali so ga prevaliti na trebuh ter mu nadeli lisice, zdravstveni tehnik pa mu je vbrizgal drugi odmerek pomirjevala. Štefančič se je umiril, nato pa so opazili, da je začel bruhati. Zdravnik je ocenil, da zaradi napora. Zdravstveni tehnik je nato zaznal neenakomeren srčni utrip. Pol ure so ga neuspešno oživljali. V tem času je bil vklenjen, saj se je ključ lisic zlomil. 

Forenzični patolog je ocenil, da je bilo bruhanje posledica pritiska ob tla. Ker je vdihnil izbljuvek, se je zadušil. To b lahko preprečili, če bi ga postavili v ustrezen položaj in očistili dihalne poti. Ker pacient ni bil umirjen, to ni bilo mogoče. Tožilstvo ni proti nikomur sprožilo kazenskega pregona. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:46 26.oktober 2017.

    Lahko je biti danes pameten. Človek je bil resen psihični bolnik in nevaren za okolico.

  • Skipi 18:36 25.oktober 2017.

    Ne samo to oni so dejansko ubili človeka pa ne bo nihče odgovarjal.

  • Papaja Popi 13:54 25.oktober 2017.

    Kaj pomaga denar, ko je mrtev in nihče ne odgovarja ????????????????

Sorodne novice