Slovenija
6648 ogledov

Tudi v tem tednu cepijo tudi nenaročene

Cepljenje Epa
Cepilni center Zdravstvenega doma Celje nadaljuje s cepljenjem tudi nenaročenih oseb. V tem tednu večina cepiv za prve odmerke.

V torek, sredo in četrtek bodo v cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje cepili tudi nenaročene osebe. V točno določenih terminih se lahko posamezniki cepijo s točno določenim cepivom brez predhodnega naročanja, in sicer, kot navaja STA:

- v torek bodo nenaročene cepili med 9.10 in 11. uro s cepivom Janssen;
- v sredo bodo nenaročene cepili med 15.00 in 17.00 s cepivom Pfizer/BioNTech;
- v četrtek bodo nenaročene cepili med 12.00 in 16.00 s cepivom Moderne. 

AstraZenece ni med cepivi, ki jih ponujajo v terminih za nenaročene osebe. 

Na cepljenje lahko v terminih za nenaročene osebe pridejo posamezniki iz vsepovsod. Cepljenje poteka v Hali Golovec, hala L Dečkova cesta 1. 

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Delež cepljenih z vsemi odmerki narašča 

Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih 662.018 oseb, z vsemi odmerki pa 406.423 oseb. Delež cepljenih z vsemi odmerki je tako 19,4 odstotka, delež cepljenih s 1. odmerkom pa 31,5 odstotka. Prejšnji teden je večina odmerkov šla za drugo cepljenje, v tem tednu pa naj bi bili dve tretjini odmerkov namenjeni za cepljenje s prvim odmerkom, tretjina pa za druge odmerke. 

Podatka o tem, koliko odmerkov cepiva je bilo dobavljenih danes, še ni. Ob ponedeljkih je namreč v preteklem mesecu bilo dobavljeno cepivo Pfizer/BioNTech. Skladno z napovedmi naj bi se dobava omenjenega cepiva v prihodnjih tednih povečala. Prejšnji teden so dobavili 58.500 odmerkov. Državni sekretar in koordinator za cepljenje Jelko Kacin je minuli teden dejal, da v juniju pričakujejo štiristo tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva.  

V petek je bilo v Slovenijo dobavljenih 62.400 odmerkov cepiva AstraZeneca in 19.200 odmerkov cepiva Janssen. Najbolj stabilni so pri svojih dobavah pri Moderni, saj je proizvajalec v maju vsak teden poslal 14.400 odmerkov. Skupaj je bilo tako v prejšnjem tednu dobavljenih 154.500 odmerkov štirih različnih cepiv. 

Cepljenje otrok se lahko začne

Cepljenje otrok s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech se lahko začne, saj je Evropska agencija za zdravila prejšnji teden odobrila uporabo tega cepiva tudi pri otrocih od 12. leta dalje. Uradno stališče bo posvetovalna skupina za cepljenje še sprejela, pričakovati pa je, da bodo najprej priporočili cepljenje za otroke s kroničnimi boleznimi. 

Epidemija upada vse počasneje

Medtem je Institut Jožef Stefan objavil, da epidemija upada vse počasneje, reprodukcijsko število pa je trenutno 0,94. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli v drugi polovici junija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije," piše Matjaž Leskovar.

V nedeljo je bilo potrjenih več novih okužb kot pred enim tednom, višji pa je tudi odstotek pozitivnih testov. "Porast številk v zadnjih dneh lahko pripišemo temu, da je virus pri nas še zelo prisoten," je epidemiološke razmere v državi komentirala Bojana Beović, vodja strokovne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje. Beovićeva je ob tem komentirala tudi, kako dolgo bomo še imeli pogoj PCT. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dusan72 02:44 01.junij 2021.

    Tretja runda "turističnih bonov" bo namenjena samo cepljenju :)

  • JZekspert 00:14 01.junij 2021.

    Te ''usluge'' smrdijo po obupu, nihče več se noče cepit, hvala bogu. Gandi123 - to je res. Podatek VAERS le za VB pove, da je tam umrlo že več kot 4.400 prej zdravih ljudi zaradi cepljenja, glej link: https://vernoncoleman.org/articles/how-many-people-are-vaccines-killing Vernon ...prikaži več Coleman navaja študijo, ki pravi, da je to morda le 1% realne številke, kar je res strašljivo, sploh pa se nič ne ve o srednje- in dolgoročnih posledicah teh eksperimentalnih cepiv. Ihan pravi, da to niso in spet LAŽE.

  • rd2dmk2 22:35 31.maj 2021.

    ma k si včasih šel na krvodajalsko si dobu celo klobaso pa kozarec rdečega. pa je to pr cepljenju tud že kje ? jest sem lačen in žejen, pa bom prneseu sabo mačko, da jo cepjo namest mene, ta se ...prikaži več tolk okol jaga, se bojim da ne bo kakšnega vraga prvlekla od kod.