Slovenija
773 ogledov

Tudi zoper dekanjo in nekdanjega ministra obtožnica zaradi spornih dodatkov

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Zoper četverico z ekonomske fakultete so po navedbah novinarjev Siol.net vložili obtožnico zaradi afere izplačevanja dodatkov.

Nekdanjemu dekanu ekonomske fakultete v Ljubljani Dušanu Mramorju in zdajšnji dekanji Metki Tekavčič v sodni preiskavi ni uspelo ovreči sumov kaznivih dejanj pri izplačevanju spornih dodatkov k plačam. Na specializiranem državnem tožilstvu so včeraj za Siol.net potrdili, da so vložili obtožnico proti štirim uslužbencem fakultete.

Dekanjo Metko Tekavčič in prodekanjo Polono Domadenik ter njuna predhodnika Dušana Mramorja in Mojco Indihar Štemberger tako obtožujejo kaznivega dejanja zlorabe položaja, ker naj bi omogočili izplačilo dodatkov za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Metka Tekavčič | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Mramor napoveduje pritožbo, tožilstvo si naj bi podlago razlagalo napačno

Na ekonomski fakulteti postopka, ki še traja, za Siol.net niso želeli komentirati. Sta se pa za STA odzvala tako Dušan Mramor kot Metka Tekavčič.

Dušan Mramor opozoril, da obtožnica še ni pravnomočna, saj se namerava nanjo pritožiti. ZA STA je še zatrdil, da sta za izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost tudi na Ekonomski fakulteti obstajala pravna in vsebinska podlaga, ki pa da jo zdaj državno tožilstvo razlaga napačno. "Obtožnica ne samo, da zavajajoče in nepravilno navaja pravne norme in zavajajoče povzema vsebino sodne prakse, ampak ne upošteva niti enega od pričanj več kot 70 prič, zaslišanih v preiskovalnem postopku. Pa so priče jasno izpovedale, da brez stalne pripravljenosti ne bi mogle pravočasno opraviti potrebnega dela in fakulteta ne bi dosegla cilja uvrstitve med najboljše na svetu," je zapisal. Obtožnica po njegovem tudi ne upošteva materialnih dokazov, da je bila stalna pripravljenost izvedena.

Opozoril je še, da je ministrstvo za javno upravo preko inšpektorata za javni sektor postopke zoper fakultete sprožilo, "čeprav ob enaki pravni podlagi dodatek za stalno pripravljenost izplačujejo tudi svojim zaposlenim".

Odzvala se je tudi Metka Tekavčič, ki je za STA zapisala, da se bo na navedbe v obtožnici odzvala v okviru uradnih postopkov, da pa sicer soglaša z navedbami Mramorja. Zapisala je še, da je bil dodatek za stalno pripravljenost v javni sektor uveden leta 2008 in je bil v času, ko je prevzela vodenje fakultete, v veljavi že pet let.

Pod drobnogledom tudi vodilni na nekaterih drugih fakultetah

Poleg vodilnih na ekonomski fakulteti, ki je izplačala največ dodatkov, so pod drobnogledom tožilcev tudi ostali vodilni na devetih ljubljanskih fakultetah (ekonomski fakulteti, filozofski, fakulteti za družbene vede, za šport, za matematiko in fiziko, za gradbeništvo in geodezijo, za elektrotehniko, za računalništvo in informatiko ter za socialno delo), kjer je inšpektorat za javni sektor med letoma 2012 in 2014 zaznal nezakonito izplačevanje.

Inšpektorat je fakultetam naložil popravljalne ukrepe, v okviru katerih so z zaposlenimi sklenile dogovore o vračilu denarja v višini nekaj več kot 443.000 evrov. Zakon namreč določa, da morajo zaposleni dodatke vrniti le za zadnjih deset mesecev, ko so jih prejemali. Tako so nekateri prejete dodatke vrnili le deloma, nekateri prejemniki pa po pritisku javnosti v celoti: Na primer nekdanji minister Dušan Mramor, ki je odstopil zaradi osebnih razlogov nekaj mesecev pred razkritjem kazenskih ovadb, ter nekdanja prodekanja, danes ministrica za izobraževanje, znanost in šport v odhajanju Maja Makovec Brenčič.

 
Komentarjev 4
  • Spark 07:01 31.avgust 2018.

    [ Na specializiranem državnem tožilstvu so včeraj za Siol.net potrdili, da so vložili obtožnico proti štirim uslužbencem fakultete. ] Nedavno je Mramor izjavil, da ne živimo več v komunizmu, čeprav je tudi ljudem s slabim spominom znano, da je bila ...prikaži veča to socialistična družbena ureditev. Model je mislil, da bo v takoimenovani "demokraciji" počel karkoli si bo zamislil.

  • Avatar Leon
    Leon 14:22 29.avgust 2018.

    Akademska drhal počne kar se ji zahoče ,saj ima podporo v vseh vejah oblasti - VSI SO ENAKI -ISTO SEME DRUGO PLEME ! Že od nekdaj me moti,da so sodne odločbe podpisane kot SODBA V IMENU LJUDSTVA ! ZAKAJ . ...prikaži več. Seveda zato ,da pravosodne svete krave ne nosijo nobene odgovornosti glede "napačnih odločitev" ! In takšni ljudje učijo naše otroke o etiki in morali na fakulteti?????

  • miki1234 13:03 29.avgust 2018.

    svije pohlepne, da jih ni sram. cele dneve samo tuhtajo in iščejo priložnosti, kako se okoristiti z denarjem davkoplačevalcev. fuj