Slovenija
11185 ogledov

Kje v tujini umre največ Slovencev?

Pogreb Profimedias
Iz Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so nam posredovali podatke, kje umre največ Slovencev.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so nam pojasnili, da ne vodijo statistične evidence, po kateri bi lahko natančno povedali, koliko državljanov umre v tujini, v katerih državah ter kaj je vzrok smrti. Poleg tega ni nujno, da takšni smrtni dogodki vedno vključujejo delovanje slovenskega veleposlaništva, saj jih o tem v veliki meri obveščajo tuji pristojni organi. 

Berlin, Pariz, Zagreb, München

Slovenska veleposlaništva so na leto obveščena o okoli 150 smrtnih primerih letno zaradi različnih vzrokov (naravne smrti in razne nesreče), če so navedeni, pa prednjačijo obvestila našim Veleposlaništvom v Zagrebu, v Parizu, v Berlinu ter konzulat v Münchnu. 

Starejši voznik Avto Popust pri pogrebu, če se odpovedo vozniški

Na MZZ pojasnjujejo, da pri prenosu posmrtnih ostankov po navadi sodelujejo pogrebni zavodi različnih držav med seboj, vse pa poteka v tesnem sodelovanju s svojci, ki so tisti, ki prevzamejo glavno vlogo pri organizaciji prevoz in pokopa posmrtnih ostankov v Republiki Sloveniji. 

Veleposlaništvo lahko sodeluje pri npr. izdaji posmrtnega potnega lista ali pridobivanju informacij in različne dokumentacije pri pristojnih tujih organih (npr. pomoč pri pridobitvi različnih zapisnikov ali izpiska iz knjige umrlih). 

Kako posmrtne ostanke prepeljati v Slovenijo?

Slovenija je leta 1997 podpisala Evropski sporazum o prevozu posmrtnih ostankov. V skladu s tem sporazumom in z zakonom o nalezljivih boleznih je Ministrstvo za zdravstvo izdalo Pravilnik o prevozu, pokopu, izkopu in prekopu posmrtnih ostankov. Tako morajo stroške za prevoz krste ali žare iz tujine kriti svojci ali zavarovalnica.

žale bodo pogrebi dražji? Slovenija Bodo pogrebi po novem bistveno dražji?

Zato je pomembno, da imamo urejeno asistenčno zavarovanje v tujini. Stroški morebitnega zdravljenja ali prevoza posmrtnih ostankov v domovino so po navadi zelo visoki. Prevoz mora obvezno opraviti pogrebna služba. Obstaja izjema, ko lahko žaro s posmrtnimi ostanki prepeljejo svojci. 

Urediti je treba tudi vse papirje za prevoz posmrtnih ostankov umrlega državljana, kar pomeni zbiranje potrebnih dokumentov za odhod umrlega iz države, kjer je umrl, pridobiti je treba uradno potrdilo o smrti, dovoljenje za pokop in odhod posmrtnih ostankov. Če ima Slovenija v državi, kjer je njen državljan umrl, svoje predstavništvo, se to ureja tam, v nasprotnem pa prek predstavništva držav katere od članic Evropske unije.

Komentarjev 1
  • ode 14:12 30.julij 2017.

    Na Purgerskem.