Slovenija
21 ogledov

Ukrajina svari Evropo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Nad evropskimi državami vnovič visi grožnja, da bodo občutile posledice plinske vojne med Rusijo in Ukrajino. Zadnja grozi, da bo v Evropo pošiljala manj plina.

Med Ukrajino in Rusijo je spet narasla napetost, potem ko je ruska energetska korporacija Gazprom v ponedeljek za 25 odstotkov zmanjšala dobavo plina v Ukrajino. Za tak ukrep so se v Gazpromu odločili, ker naj bi jim bila Ukrajina dolžna kar 1,5 milijarde dolarjev za že dostavljeni plin, vendar Ukrajina odločno zanika, da bi imela neporavnane obveznosti. Nasprotno, Gazprom naj bi ukrajinski plinski korporaciji Naftogaz dolgoval precej denarja za prenos ruskega plina po ukrajinskem plinovodnem omrežju.

Kjer se prepirata dva, tretji izgubo ima?
Ker se Ukrajinci z Gazpromom niso bili pripravljeni pogovarjati o njihovem domnevnem dolgu, je Gazprom v torek dobavo plina omejil za nadaljnih 25%, tako da ji zdaj dobavlja le še polovico običajne količine plina. Še pred tem najnovejšim ukrepom Gazproma pa so se v  Ukrajini pojavili zelo nenavadni predlogi za presekanje gordijskega vozla. Naftogaz je namreč napovedal, da si zaradi Gazpromovega nekorektnega ravnanja lasti pravico do sicer "asimetričnih, a primernih ukrepov za zaščito interesov Ukrajine". Z drugimi besedami, Gazprom bi si prilastil plin, namenjen evropskim odjemalcem. Izjavo je medtem že relativiziral ukrajinski zunanji minister Volodimir Ogrizko, ki je med obiskom v Varšavi med drugim izjavil, da lahko Ukrajina Evropi za zdaj zagotovlja nemoteno dobavo plina, saj ima zadostne zaloge plina.

Evropska unija poziva k umiritvi žogice
Na grozilno napoved Naftogaza se je kot prva odzvala Michele Cercone, predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi, in obe sprti strani pozvala k dogovoru o plinski problematiki. K pogajanjem sta Gazprom in Naftogaz pozvala tudi evropski komisar za energijo Andris Piebgals in v imenu predsedstva EU slovenski gospodarski minister Andrej Vizjak. Piebgals je za jutri sklical tudi sestanek koordinacijske skupine EU za zagotovitev zanesljive oskrbe s plinom, ki naj bi pripomogel k enotnemu nastopu EU v zvezi z aktualno krizo.

Molčali niso niti pri Gazpromu, kjer so Ukrajino obtožili, da se poskuša na račun drugih evropskih odjemalcev otresti lastnih obveznosti. Novoizvoljeni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je v telefonskem pogovoru pozval svojega ukrajinskega kolega Viktorja Juščenka, naj Ukrajina vloži več naporov v razrešitev krize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.