Slovenija
19 ogledov

"Ukrepi samo izgovor za improvizirane spremembe"

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Med vladnimi varčevalnimi ukrepi je veliko zelo nepremišljenih, ki lahko dolgoročno škodijo in zmanjšajo kapaciteto države za iskanje kakovostnejšega izhoda iz krize – takšen je tudi predlog združevanja javnih zavodov na področju šolstva, so prepričani v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo ta teden znova poskušali zbližati stališča do ostrih rezov v plače in druge prejemke javnih uslužbencev, ki jih predlaga vlada. Ti so sicer že zajeti v predlogu rebalansa proračuna, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Več kot 20 sindikatov javnega sektorja je stavko že napovedalo.

"Ukrepi samo izgovor za improvizirane spremembe"

Zdi se, da so v več primerih varčevalni ukrepi samo izgovor za predvidene improvizirane spremembe, ki so namenjene povečanju nadzora oblastnikov nad posameznimi področji in zmanjšanju ali ukinitvi avtonomije posameznih javnih zavodov, so zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz).

Po njihovih besedah je to v neoliberalnem duhu reduciranja javnega sektorja, ki ni namenjeno zgolj zmanjšanju kapacitet socialne države, ampak tudi slabljenju in ukinjanju javnih potencialov, ki soomogočajo delovanje socialne države in s tem razvoj celotne družbe. Izrazit primer navedenega je predvideno združevanje vrste javnih zavodov, ki podpirajo delovanje šolskega sistema, so prepričani v Svizu.

Združevanje zavodov "različnih profilov"

Tu po mnenju sindikata še posebej izstopa združevanje javnega raziskovalnega zavoda Pedagoški inštitut z zavodi z drugačnimi profili, z drugačno vlogo v sistemu in drugačnimi strokovnimi načini dela, kot je raziskovalno. Vprašljivo je tudi združevanje Andragoškega centra Slovenije, ki med drugim veliko prispeva k premoščanju težav v zvezi z nezaposlenostjo in prekvalifikacijami v Sloveniji, so pojasnili in dodali, da je po oceni Sviza optimalno organiziran.

Kot so zapisali, so sodelavci Pedagoškega inštituta že v pismu ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku in v krajši protestni izjavi, s katero se je solidarizirala celotna pedagoška stroka, pokazali, da predlagana združitev ne more prinesti nobenih prihrankov, lahko pa povzroči temeljno škodo avtonomiji raziskovalnega dela in Slovenijo oropa za rezultate neodvisnih sporočil o delovanju vzgojno-izobraževalnega sistema, pri čemer ustvarjanja in ohranjanja temeljnih znanj na družboslovnih in humanističnih področjih niti ne omenjajo.

Sviz zahteva umik predvidenih združevanj iz nabora varčevalnih ukrepov, saj je po njihovem prepričanju morebitne rezerve v tej sferi šolskega sistema in znanstvenega raziskovanja mogoče iskati samo na bolj premišljen način in z dogovorom.

Komentarjev 3
  • nina 19:57 12.april 2012.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://z24.si/kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si .

  • Veteran 19:14 09.april 2012.

    G. Štrukelj je eno navadno sindikalno trobilo, saj v življenju ni še niti minute delal v gospodarstvu, da sedaj tako eminentno trdi, da so vsi varčevalni ukrepi, ki jih predlaga ta vlada zgrešeni. Menim, da navdih dobiva od njegovega bonsaj ...prikaži več tasta, ki ravno tako ni bil nikoli delavec ampak samo trobilo za opankoviča. Štrukelj čas je, da se odmakneš, saj tvoja zastarela pamet ne dojema kritičnost tega časa ali samo braniš svojo plačo in za ljudi ti ni mar.

  • deželan 16:03 09.april 2012.

    G. Štrukelj vseskozi trdi, da imamo gledano po vseh standardih izredno kvalitetno šolstvo.Kako naj si to pojasnim ??-Če je v športu dober trener, so tudi dobri športniki in na podlagi tega dobri rezultati !-Če ima podjetje dobre ...prikaži veče strokovnjake in dobro vodstvo, ima dober uspeh !-Če ima šola dobre uspehe, potem v njej doštudirajo dobri sposobni strokovnjaki, ki so sposobni odgovarjati na vse izzive, uspeh se kaže v visoki dodani vrednosti !Kje se kaže kvaliteta našega šolskega sistema ??