Slovenija
96 ogledov

Učitelji osem ur v šoli

državna sekretarka na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar Saša Despot
Šolstvo. Bodoča državna sekretarka se je zavzela za osemurno navzočnost v šoli.

Delovni čas. “Ministrstvo ne more zahtevati osemurne navzočnosti učiteljev. Za organizacijo dela v šoli je odgovoren ravnatelj,” je poudarila Mojca Škrinjar, ki bo 1. marca prevzela mesto državne sekretarke za šolstvo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Učitelji niso izjema

Hkrati je poudarila, da zakon o delovnih razmerjih določa osemurni delovnik, učitelji pa niso navedeni kot izjema. Škrinjarjevo, ki je trenutno še zaposlena na Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (Cirius) Kamnik, smo za mnenje povprašali, ker se je v razpravi v pismih bralcev Sobotne priloge Dela kot direktorica Ciriusa podpisala pod stališče, da se potrebam multidisciplinarnega in timskega načrtovanja “40-urna prisotnost na delovnem mestu ... najbolj približa”.

Med podpisniki pisma bralcev je tudi Alen Kofol, predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol Slovenije. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je zato nanj obrnil z javnim pismom, v katerem je zavrnil idejo o osemurni prisotnosti učiteljev na delovnem mestu. Presenečeni so bili, da bi bilo to stališče združenja ravnateljev.

Več v šoli za prosti čas

Kofol je pojasnil, da se je pod pismo podpisal v svojem imenu. Meni sicer, da bi bilo prav, da bi se delo, ki ga zdaj učitelji opravljajo doma, opravljalo na delovnem mestu: “Potem bi imeli učitelji kot drugi zaposleni po službi prosti čas.”

Branimir Štrukelj iz Sviza poudarja, da zakon določa, kje morajo učitelji oddelati 40 ur na teden. Raziskava je pokazala, da opravijo od 48 do 50 delovnih ur na teden, pravi Štrukelj in dodaja, da to delo res ni v celoti regulirano.

“Na nekaterih šolah evidentirajo navzočnost na delovnem mestu, na drugih ne. Dokler šole dobro delujejo po enem ali drugem sistemu, ni razloga za predpisovanje,” pa pravi nekdanji minister za šolstvo Igor Lukšič.

Komentarjev 4
  • Veteran 19:19 09.april 2012.

    Kot drugi morajo biti učitelji v šoli 8 ur na dan. Že tako imajo podaljšane počitnice in se venomer izgovarjajo, da delajo doma za šolo. Naj evidentirajo prihod/odhod in opravljajo dela v šoli.

  • Maša 20:18 23.februar 2012.

    Kaj pa naj učijo???????

  • privat 09:26 23.februar 2012.

    učitelji naj vsaj učijo ,če že niso 8 ur v šoli..