Slovenija
51 ogledov

V Kočevju opazili še enega medveda

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Na območju Kočevja so prebivalci opazili še enega medveda. Medvedjo družino, ki se je po naselju Pirmoži sprehajala od začetka julija, so odstrelili.

Medvedjo družino, o kateri smo pisali, so v ponedeljek zvečer odstrelili. Zato so se, kot so nam sporočili iz območne enote Kočevje Zavoda za gozdove odločili zaradi resne grožnje za varnost in življenje ljudi. Napadi na domače živali so bili namreč vse pogostejši, več je bilo tudi neprevidljivih srečanj z ljudmi na dvoriščih stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Opazili novega medveda

Na območju Primožev so danes zjutraj znova opazili medveda, ki je poškodoval pomožni objekt, domačih živali pa ne, je potrdila tiskovna predstavnica območne enote Kočevje Katja Konečnik.

Medveda so videli na drugi lokaciji kot medvedjo družino. Za zdaj se niso odločili za odstrel, ampak bodo območje zaščitili z električnim pastirjem, ki ga bodo postavili na meji z gozdom. Namestili bodo tudi kemična odvračalna sredstva Arabin in svetlobne efekte, ki se bodo vključili ob zaznavi gibanja.

Na območju bodo namestili tudi avtomatsko kamero, s katero bodo poskušali dobiti informacije, za kakšnega medveda gre.

Več medvedov kot pretekla leta

Letno na območju Kočevja zabeležijo okoli 200 primerov oškodovanja objektov in domačih živali zaradi medvedov.

Največ primerov so letos zabeležili v Primožih. Zakaj se je prav tam povečalo število, na zavodu ne vedo. So se pa v naselja najverjetne zatekli zaradi pomanjkanja hrane. "Primoži ležijo v osrednjem območju medvedov. Gre za vas, ki je z vseh strani obdana z obsežnimi gozdovi, ki pa v letošnjem letu zaradi suše očitno ne ponujajo toliko hrane (jagodičje, plodonosno drevje, gobe,...), kot je je bilo na razpolago v preteklih letih," pojasnjuje Konečnikova.

Komentarjev 2
  • janban 12:53 25.julij 2012.

    ostale mladiče bo pa posvojil Logar, znan po dogodkih iz pred leta ali dveh, po medvedku Srečku, in jih bo zdresiral da bodo hodili po ljubljani in jedli žabarje, ki se vedno nekaj kurčijo če se odstreli kakšen medved, ki ...prikaži več ogroža druge ljudi, ne njih!!

  • stela 11:06 25.julij 2012.

    Kaj bo pa z ostalii mladiči?????In če je ta še ena ...torej druga....a boste to tud odstrelil....pa naslednjo, pa naslednjo??? A rres ni druge rešitve??