Slovenija
1818 ogledov

V poplavi korupcijskih dejanj ujeta tudi uslužbenca Darsa

DARS Saša Despot
Neverjetno, kako veliko korupcijskih dejanj je v letu 2022 obravnavala Policija. In med njimi, neuradno, ujela tudi dva Darsova uslužbenca.

"Policija je v lanskem letu obravnavala 623 korupcijskih kaznivih dejanj, kar je bistveno več od petletnega povprečja," danes poroča portal 24ur.com. Kot navajajo pri omenjenemu mediju, so med temi primeri slovenski policisti zaznali tudi 37 primerov nedovoljenega sprejemanja daril. "Tega sta po naših neuradnih informacijah osumljena dva uslužbenca Darsa, ki naj bi od gospodarskih družb zahtevala različna darila, da so obdržali posle z državnim podjetjem. Najvišji znesek naj bi presegel pet tisoč evrov, v glavnem pa naj bi šlo za zneske med 500 in 1000 evrov," so zapisali pri 24ur.com. Zanimivo je, da so se pri Darsu zavili v molk, domnevno zaradi interesa preiskave. 

avtocesta Avto Pozor, pojavljajo se napake. Dars z novim opozorilom glede vinjet!

"Služba za korporativno varnost DARS vedno, kadar zazna sume storitev kaznivih dejanj pri zaposlenih znotraj družbe, te z naznanilom v nadaljnjo obravnavo odstopi Policiji. Tovrstna dejanja v DARS namreč strogo obsojamo. Ker konkretnih podatkov iz samih naznanil zaradi interesa morebitnih preiskav ne moremo podati, vam tudi ne moremo posredovati podrobnejših odgovorov na vaša vprašanja," se je glasil odgovor Darsove službe za komuniciranje.

Zajetni zneski – tudi čez pet tisočakov

Kot poroča 24ur.com, so na Policijski upravi Ljubljana zoper uslužbenca Darsa spisali 37 ovadb za kazniva dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, ki sodijo med korupcijska kazniva dejanja. Osumljenca naj bi od podjetij in gospodarskih družb neuradno zahtevala različna darila v zameno za to, da obdržijo že obstoječe posle z Darsom. Zanimiv je bil njun izbor, med drugim naj bi zahtevala celo plačila različnih stroškov, tudi za sindikalne potrebe v podjetju, pa brezplačne izlete in podobno. Kot navajajo pri omenjenem mediju, naj bi vrednost daril v povprečju znašala 500–1000 evrov. "Najnižji znesek naj bi znašal 200 evrov, najvišji pa 5300, pravijo naši viri," so še dodali. 

Hitra vožnja En dan kasneje Avto Pred nakupom: te novosti pri letni vinjeti številni ne vedo

Ob vsem navedenem ne čudi, da je Slovenija na indeksu zaznave korupcije znova nazadovala in je po podatkih za leto 2022 dosegla zgodovinsko dno. Slovenija je namreč v lanskem letu na indeksu zaznave korupcije (CPI) ponovno nazadovala, so nedavno ugotovili v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je Slovenija nazadovala za eno točko in se s 56 točkami uvrstila na enako mesto (41.) kot Italija, Gruzija in Češka.

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 09:38 15.februar 2023.

    Slava Ukrajini,pa to,idioti zmešani!!! Mislim da ne zaostajamo dosti za najbolj koruptivno državo na svetu (ukrajina)!!!