Slovenija
9299 ogledov

V teh občinah je že znano, kdo so novi župani

volitve Slovenija Profimedia
V nemestnih občinah je potekala zanimiva bitka za županski stolček.

Vse glasovnice so že prešteli v občini Dornava. Tam je s 75,21 % glasov županski mandat dobil Matej Zorko (SDS). V Dravogradu je zmagal Anton Preksavec (kandidiral s podporo skupine volivcev), ki je prejel 60,24 % glasov. V Rogaševcih je 65,52 % prineslo zmago Rihardu Peurači (kandidiral s podporo skupine volivcev). V Kranjski Gori je zmagala Henrika Zupan (kandidirala s podporo skupine volivcev), ki ji je glas namenilo 60,42 odstotka glasov. Zmagovalec volitev v Mežici je Mark Maze (kandidiral s podporo skupine volivcev), ki je dobil 58,94 odsttoka glasov.

V Gornji Radgoni je zmago z 51,99 odstotka glasov zmagala Urška Mauko Tuš (kandidirala s podporo skupine volivcev). Majhna razlika je bila tudi v občini Ig. Zlatko Usenik (kandidiral s svojo listo) je dobil 51,30 odstotka glasov. V občini Kostanjevica na Krki je največ volivcev prepričal Robert Zagorc (kandidiral s podporo skupine volivcev), ki je dobil 57,36 %. 

V Kostelu bo naslednja štiri leta županja Nataša Turk (kandidirala s podporo skupine volivcev), ki je preprirčala 57,99 odstotka volivcev. Vse glasove so prešteli v Svetem Juriju ob Ščavnici. S 50,71 % glasov je zmagal Andrej (Andrej) Vrzel, ki je kandidiral s podporo skupine volivcev. V Šmartnem ob Paki je zmagal Janko Kopušar (kandidiral s podporo skupine volivcev), in sicer s 70,62 % glasov. 

Znan je tudi izid v Veržeju, kjer bo naslednja štiri leta župan Drago Legen, ki je dobil 53,75 % glasov. V Brežicah je zmagal Ivan Molan, ki je dobil 52,51 % glasov podpore. Nasproti mu je stal nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič. V Destrniku je zmagala kandidatka SDS in SLS - Drugačni & povezani Vlasta Tetičkovič-Toplak, ki je prejela 52,31 % glasov. V Dolenjskih Toplicah bo na čelu občine ostal Franc Vovk, ki ga je podprlo 60,54 % volivcev. 

Po podatkih, zbranih do 20.45, je volilna udeležba za Slovenijo 41,83 %. 

V Gorišnici je župan Borut Kolar, ki je dobil 58,85 % glasov. V Lendavi je zmagal poslanec Janez Magyar s 55,21 % glasov. 63,25 odstotka volivcev, ki so danes glasovali, je v Mengšu podprlo Boga Ropotarja. V Moravčah je z 58,57 % glasov zmagal Milan Balažic, v občini Mokronog-Trebelno pa Franc Glušič

V Piranu je po vseh preštetih glasovih znano, da je zmagal Andrej Korenika (58,48 %), ki je imel za protikandidata Gašparja Gašparja-Mišiča. V Šmartnem pri Litiji je 53,81 % bilo dovolj za zmago Blaža Izlakarja. V prvem krogu je njega in protikandidata Rajka Meserka ločilo le 0,03 odstotka. 

V občini Brda je Francu Mužiču uspelo še osmič zapored prepričati volivce, da so ga izvoilili na županski stolček. Tokrat je dobil 58,25 % glasov. V Cerknem bo občino vodil Gašper Uršič, ki je dobil 58,54 % glasov. V Laškem je 65,37-odstotno podporo prejel Marko Šantej. V Sežani je 63,06 % podpore dobil Andrej Sila

Tesno je bilo v Središču ob Dravi. Zmagovalec, Toni Jelovica je dobil 50,04 % glasov. Na Škofljici je bilo za zmago Primoža Cimermana dovolj 52,06 % glasov. V Velikih Laščah je nekdanji podžupan Matjaž Hočevar premagal prejšnjega župana Tadeja Malovrha. Dobil je 53,65-odstotno podporo.

V Žireh je v prvem krogu kandidata ločil le en glas. Tokrat je večjo podporo dobil Franc Kranjc, ki je prejel 51,52 % glasov. Na Bledu je zmagal Anton Mežan, ki je dobil 51,23 odstotka glasov. V Divači bo naslednja štiri leta županja Alenka Štrucl Dovgan, ki je dobila 50,62 % glasov.

Eno najbolj prepričljivih zmag je v Trebnjem dosegla Mateja Povhe, ki je prejela kar 81,53 % glasov. Na Jesenicah je s 53,80 % podpore zmagal Peter Bohinec, v Tolminu pa z 51,51 % Alen Červ. V Kanalu je Miha Stegel s 50,79 % glasov premagal dosedanjo županjo Tino Gerbec. 

Več kot 99 odstotkov glasov je preštetih tudi v Izoli, kjer za zdaj bolje kaže Milanu Bogatiču, ki je prejel 57,40 % glasov. V Ilirski Bistrici so prešteli 96,92 % glasov. Vse kaže na zmago Gregorja Kovačiča, ki je prejel 62,92 % glasov. V Komendi je preštetih 99,91 % glasov. Največ jih je prejel Jurij Kern (57,55 %). 

V občini Logatec je po preštetih 90,78 % glasov v prednosti aktualni župan Berto Menard, ki je dobil 51,60 % glasov. 

V drugem krogu smo doživeli nekaj presenečenj, eno takih je bilo v bitki za knežje mesto. Novega župana imajo v Mestni občini Nova Gorica. V Mestni občini Maribor je zmagal Arsenovič, ki pa mu Kangler v živo ne bo čestital.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.