Slovenija
13581 ogledov

V ZDA velja za rakotvornega, v EU pa bo kmalu ponovno odobren

Škropljenje Profimedias
Mnenje, ki ga je navedla Evropska komisija, bi lahko utrlo pot za odobritev kemikalije za standardno 15-letno obdobje.

Evropska komisija pripravlja predlog, po katerem bi kontroverzni herbicid glifosat dobil odobritev držav članic in s tem na voljo za splošno uporabo v EU, je razvidno iz razkritega osnutka dokumenta, ki so ga v roke dobili novinarji portala Politico. Dokument, v katerem se Komisija sklicuje na nedavne povzetke sklepov Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) o varnosti glifosata, navaja, da je "možno pričakovati", da bodo pesticidni proizvodi na osnovi herbicida še naprej izpolnjevali varnostne zahteve, določene v zakonodaji EU. Mnenje bi lahko utrlo pot za odobritev kemikalije za standardno 15-letno obdobje.

Glifosat, ki so ga razvili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je aktivna sestavina najbolj razširjenih pesticidov na svetu, vendar kritiki pravijo, da je potencialno rakotvoren in škodljiv za živa bitja. Nazadnje je bil odobren za uporabo v EU leta 2017 – vendar le za pet let – v zelo kontroverznem postopku. To petletno licenco so decembra lani podaljšali še za 12 mesecev. V začetku tega meseca je EFSA objavila povzetek svojih zaključkov, da uporaba glifosata v kmetijstvu ne predstavlja "kritičnih skrbi" za zdravje ljudi, živali ali okolja.

Okoljevarstveniki ogorčeni

Okoljevarstvene skupine so ugotovitve označile za "šokantne" in nadzornika za varnost hrane obtožile pristranskosti v korist industrije. Komisija je prejšnji teden, 11. in 12. julija, predstavila dokument nacionalnim predstavnikom v Stalnem odboru za rastline, živali, hrano in krmo (SCOPAFF). To pomeni začetek postopka za podelitev nove licence.

Nacionalni predstavniki bodo septembra nadaljevali razprave o tem, ali ponovno odobriti glifosat ali ne. Glasovanje bo predvidoma oktobra. Skupina Pesticide Action Network Europe, ki je pridobila razkriti dokument, je obsodila potezo Komisije, za katero je dejala, da se ne bi smela zgoditi, dokler EFSA ne objavi svojih popolnih zaključkov in vseh osnovnih dokumentov. Prvega pričakujemo pred koncem julija, drugega pa med koncem avgusta in sredino oktobra.

Trdijo, da delujejo transparentno

"Komisija deluje popolnoma transparentno in je sledila običajnemu postopku v teh primerih," je dejal tiskovni predstavnik Komisije in dodal, da je izvršna oblast EU "popolnoma predana zagotavljanju, da odobritev aktivnih snovi v fitofarmacevtskih sredstvih, kot je glifosat, temelji na najnovejših znanstvenih dokazih in je v skladu z zakonodajo EU"

Medtem ko regulator EU za varnost hrane ni opredelil nobenih "kritičnih področij skrbi" za zdravje ljudi, živali in okolja zaradi uporabe glifosata v kmetijstvu, je ugotovil, da ocene tveganja ni bilo mogoče dokončati za številne ključne končne točke. EFSA je tudi priznala, da obstajajo dokazi, ki povezujejo uporabo herbicida z nevrotoksičnostjo, poškodbami mikrobioma in škodo biotski raznovrstnosti.

Odločitev označili za sramotno

PAN Europe je odločitev EFSA, da izda pozitivno mnenje, označil za "sramotno". Vodji agencije Bernhardu Urlu so dejali, da sklepi kršijo pravila EU, saj spodkopavajo "dobro uveljavljena" zdravstvena in okoljska tveganja, povezana z glifosatom. Nevladna organizacija je v ponedeljkovem sporočilu za javnost obtožila Komisijo, da želi ponovno odobriti sredstvo za zatiranje plevela brez omejitev, čeprav ne izpolnjuje meril EU za varovanje zdravja in okolja. "Zatiskajo si oči pred težavami, povezanimi s toksičnostjo in vrzelmi v podatkih, ki jih je odkrila EFSA v zvezi z uporabo glifosata. Zato skušajo na skrivaj hitro ponovno izdati licenco z izogibanjem kakršnega koli nadzora javnosti," so opozorili okoljevarstveniki: "Preprosto nezaslišano je, kako Komisija spodkopava demokratična pravila in preglednost v korist izdaje dovoljenja za tako škodljiv pesticid."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • jan631 09:07 18.julij 2023.

    Vsem nevednežem v poduk, največ tega škropiva porabijo cestna in komunalna podjetja, ter Slovenske železnice. Komunalna podjetja s tem škropivom špricajo ceste in pločnike, povsod tam, kjer raste trava, tudi iz asfalta. Cestna podjetja, preden položijo asfalt pošpricajo, da preprečijo ...prikaži več rast plevela skozi porozen asfalt. Slovenske železnice pa špricajo celotne železniške trase. Je mogoče že kdo videl, da na tirih kosijo travo?

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 18.julij 2023.

    Vse se dela v cilju zmanjšati populacijo,ker nas je enostavno preveč

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:58 18.julij 2023.

    A je zdej paradajz rakotvoren al ne,sam vprašam za prjatla