Slovenija
4259 ogledov

Varovali jih bodo policisti

Angelca Likovič Žurnal24 main
Če bodo tako želeli. Kandidati za predsednika republika so do razglasitve izidov predsedniških volitev upravičeni do policijskega varovanja.

V skladu z vladno uredbo so do policijskega varovanja upravičeni kandidati za predsednika republike od uradne potrditve kandidatur do uradne razglasitve izida volitev Državne volilne komisije. Varovani so po najnižji, četrti stopnji.

To po pojasnilih policije pomeni manjše število ukrepov, med njimi pa ni stalnega policijskega spremstva in fizičnega varovanja. Med pomembnejšimi ukrepi je izdelava ocen ogroženosti in na tej podlagi določitev konkretnih ukrepov varovanja. Za katere ukrepe gre, pa zaradi taktike in metodike dela na policiji ne morejo razkriti.

Borut Pahor Lestvica Slovenija Marjan Šarec prvič na lestvico in takoj za Pahorja

Kandidat se lahko odloči, da se varovanju tudi odreče. Kot pojasnjujejo, je takšnih primerov v preteklosti že bilo nekaj. Sicer pa policija v zadnjih desetih letih ne beleži posebnosti glede varovanja predsedniških kandidatov, zato ocenjujejo, da sta stopnja kot tudi število ukrepov varovanja ustrezna.

Kandidati za predsednika so varovani po enaki stopnji kot predsedniki državnega sveta, ustavnega sodišča in vrhovnega sodišča ter ministrov, razen ministrov za obrambo, notranje in zunanje zadeve. Ti so varovani po tretji stopnji, kar velja tudi za predsednika DZ ter zmagovalca predsedniških volitev v času od razglasitve izidov do uradnega prevzema funkcije.

Ko pa predsednik republike nastopi mandat, je - enako kot predsednik vlade - varovan po drugi stopnji, medtem ko je prva stopnja varovanja rezervirana za šefe tujih držav na obisku v Sloveniji.

Borut Pahor zbira podpise v Kamniku, obišče ga Marjan Šarec Nerodno Slovenija Pahor prišel zbirat podpise pod okno protikandidata

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • pikijakob 12:25 13.september 2017.

    Mogoče bi bilo bolje če bi jih varovali psihijatri.

  • minimaxi 06:53 12.september 2017.

    Kdo bo varoval nas pred predsedniškimi kvazi kandidati? Likovič, Murko, Kozarić,...

  • patron 21:20 11.september 2017.

    bežimo, glih zdej bo koga ugriznila in popraskala.....!!!!!!