Slovenija
12260 ogledov

Velike spremembe za zdravnike in študente medicine

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Vsi bodo po strokovnem izpitu tri mesece delali na področju družinske ali urgentne medicine.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar, so danes na vladi sprejeli več pomembnih odločitev, ki bodo pripomogle k boljšem delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema na primarni ravni. S predlogom zakona o zdravniški službi bodo naslovili problematiko pomanjkanja zdravnikov, ki otežuje prebivalcem dostop do zdravstva. 

Želijo si več družinskih zdravnikov

Zakon tako prenaša izvajanje strokovnih izpitov na zdravniško zbornico, ki izvaja strokovni nadzor zdravnikov in zobozdravnikov. Poleg tega zakon tudi ureja, da bodo mladi zdravniki po strokovnem izpitu tri mesece opravljali delo na področju družinske medicine ali urgentne medicine. Minister meni, da bodo na tak način dobili vpogled v ta področja in se lažje odločali za delo. 

Poenostavili so tudi postopke glede zaposlitve zdravnikov iz tujine, in sicer tako, da bi znanje slovenskega jezika na ravni C1 dokazali tudi s potrdilom zbornice. Tam bo izpit potekal pred veččlansko komisijo zdravnikov in profesorja slovenščine, osredotočili pa se bodo na strokovno medicinsko terminologijo, saj je po Poklukarjevih besedah ta ključna za razumevanje zdravnikov - tako s strani bolnikov kot tudi s strani sodelavcev.

Omogočili jim bodo pridobitev certifikata

Na podlagi zakona bodo lahko zdravniki samostojno opravljali svoje delo na področju, kjer so pridobili licenco. Omogočili pa jim bodo tudi pridobitev certifikata na drugem strokovnem področju, za katerega se bodo morali najprej usposabljati nekaj mesecev, nato pa še opraviti izpit. Certifikate bo prav tako podeljevala zdravniška zbornica.

Obravnavali so tudi predlog, da se študentje medicine za specializacijo opredelijo že v tretjem letniku, a stroka ob tem ni bila enotna, zato so predlog opustili. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • alenka2 06:55 26.november 2021.

  v prvi vrsti kričijo, da je problem v premajhnem številu medicinskih sester - to naj raje porihtajo in sestre pošteno plačajo! A Zdaj bomo pa tuje zdravnike uvažal!? vprašanje, če te bo tujec sploh razumel, kaj mu pripoveduješ, če jim ...prikaži več bodo še pri jeziku čez prste gledal. Naj raje povečajo število vpisnih mest na medicini! Pri nas lahko medicino študirajo le najboljši, potem jih je pa premalo in iz tujine pobiramo zdravnike, ki so študiral na vprašljivih eksotičnih faksih...

 • Avatar DvaPlusDvaJe4
  DvaPlusDvaJe4 22:33 25.november 2021.

  Prekleta bodi obsedenost nad ukazovanjem in določanjem pravil.

 • Avatar DvaPlusDvaJe4
  DvaPlusDvaJe4 22:17 25.november 2021.

  Zdravstvo je na trhlih nogah ob čudnih znanstvenih dogmah na čudnih rezultatih in testih. Slabo je tole podkovano. Vsak inženir ve kako se stvari streže in kaj ratuje iz zdravljenj je bolj prelaganje krivde kot reševanje. Urgenca ima še vsaj ...prikaži več nek smisel, ostalo ga nima. 2 leti in ni nikjer dokaza o prenosu teh aerosolov in njihovi kužnosti za tole bolezen. To je za svet sramota. In ve se zakaj je tako.