Slovenija
10494 ogledov

Poklukar opozarja: Brez precepljenosti nam grozi nov val

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Poklukar svari pred novim valom.

Najtežja naloga je poskrbeti za vse bolnike

Minister za zdravje Janez Poklukar je po obisku v SB Murska Sobota opozoril, da so bolnišnice po Sloveniji na robu zmogljivosti. V bolnišnicah je več kot 1100 covidnih bolnikov, od tega jih kar 285 potrebuje intenzivno terapijo. Prerazporedili so že preko 2400 zdravstvenih delavcev, večino znotraj javnih zdravstvenih zavodov, 200 pa s strani drugih izvajalcev, torej koncesionarjev in zasebnikov. 

Ob tem je minister poudaril, da je treba zagotavljati tudi postelje za tiste bolnike, ki nimajo covida. "285 zasedenih postelj za covidne bolnike in hkratno zagotavljanje 300 postelj v intenzivni terapiji za ostale bolnike ni enostavno oziroma terja od delavcev skrajne napore," je pojasnil.

Kot je povedal, je hrbtenica slovenskega zdravstva upognjena, da se ne zlomi, pa lahko dosežemo le skupaj - tako da upoštevamo ukrepe in dosežemo zadostno precepljenost. Krivuljo dnevno okuženih moramo obrniti še bolj navzdol, je dodal, saj zdravstvo poka po šivih, osebje pa je izčrpano. V primerjavi s preteklim tednom je bilo sicer včeraj potrjenih manj okužb.

Slabo tudi pri sosedih

V SB Murska Sobota imajo denimo zasedenih 22 enot v intenzivni terapiji, v "mirnodobnem" času jih imajo le 14. V bolnišnicah se medtem zaradi vseh dodatnih sprejemov dogovarjajo že za nadaljnje prerazporejanje osebja. 

Nič kaj dosti bolje ne kaže niti našim sosedam, z izjemo Italije, je povedal Poklukar. Avstrijci so uvedli rigorozne ukrepe, podobno razmišljajo tudi v ostalih evropskih državah. 

Spomnil je, da morata oba slovenska klinična centra v Ljubljani in Mariboru kljub pritisku covidnih bolnikov opravljati tudi svoje druge naloge, denimo poskrbeti za transplantacije, zato se delo s covidnimi bolniki preliva po lokalnih bolnišnicah. 

Opozoril pred novim valom, ki bi se lahko začel pojavljati že februarja

Pozval je tudi k cepljenju s poživitvenim odmerkom in napovedal, da se bo, če ne bomo zadostno precepili, od februarja dalje začel pojavljati že nov val okužb. Opozoril je, da so tudi nekateri mlajši dovzetni za hujši potek bolezni, zato je potrebno, da se cepimo čim širše. Število hospitaliziranih na intenzivni terapiji presega vse, kar smo doslej karkoli imeli v zdravstvu, je dodal. 

Za pomoč se pogovarjajo z Italijo in Madžarsko, želijo si, da pogovori pripeljejo do realizacije in da bi s pomočjo tujih strokovnjakov dopolnili enote, usposobljene za delo na intenzivni terapiji. 

Minister je ob tem poudaril, da je med ključnimi ukrepi tudi delo od doma - na tem področju moramo po njegovem mnenju storiti več in doseči vsaj 50-odstotno delo od doma, saj bomo na tak način zmanjšali število stikov. O morebitnih novih ukrepih se že pogovarjajo, med pomembnimi so prehod na šolanje na daljavo za študente ter uvedba posebnih aplikacij za vstop v šolo po zgledu aplikacije Ostani zdrav.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 65
 • bobubob 12:45 24.november 2021.

  Te osebke smo posredno izvolili sami. Uživajmo v sadovih svojega dela.

 • Avatar pantani
  pantani 12:25 24.november 2021.

  A val 202,samo uprašam za prjatla.

 • PaPajapopi 08:46 24.november 2021.

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/portugal-razmatra-nove-restrikcije-a-nemaju-vise-koga-cijepiti-premijer-treba-reagirati-odmah-15121805