Slovenija
24056 ogledov

Minister namignil, ali bomo letos sploh lahko imeli božična praznovanja

božič, fotografiranje Unsplash
Minister o aktualnem stanju v bolnišnicah, cepljenju in morebitnih novih ukrepih.

Epidemiološko stanje ostaja skrajno resno, število novih dnevnih okužb je visoko, ljudje s covidom-19 kljub naporom zdravstvenih delavcev umirajo v bolnišnicah, je na novinarski konferenci vlade opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. Žalosti ga, da nekateri ne zaupajo stroki in zdravnikom in verjame, da je edino cepljenje naš izhod iz epidemije.

Več ljudi bi moralo delati od doma

Priporočilo, ki bi ga bilo treba nadgraditi in okrepiti, pa je po njegovi oceni delo od doma - to bi moralo dosegati vsaj 50 odstotkov, a smo po ministrovem opažanju od tega odstotka še daleč. Pozval je tudi k omejevanju združevanja t. i. socialnih mehurčkov v izobraževanju in šolstvu, da se prepreči nadaljnje širjenje okužb. 

Morebitni novi ukrepi pa bodo vezani tudi na božična praznovanja, sejme, slavja in podobno. Zaradi skrajno resne epidemiološke situacije si "kakršnega koli vzpona okužb ne moremo privoščiti", zato so prizadevanja usmerjana v to, da se pod strogim nadzorom vendarle dovoli te aktivnosti - seveda ob spoštovanju vseh ukrepov. 

Delavcev iz tujine še ne bo

Zaradi alarmantnega stanja v bolnišnicah se ministrstvo za zdravje za pomoč že dlje časa dogovarja tudi s sosednjimi državi, kot je omenil Poklukar, predvsem z Italijo in Hrvaško, da bi nam na pomoč priskočili s kadrom, ki je usposobljen za delo v enotah intenzivne terapije. A kot je pojasnil, do realizacije zaenkrat še ni prišlo, čeprav si zanjo prizadevajo.

Cepivo za otroke pride že zelo kmalu

Kot smo že poročali, je Evropska agencija za zdravila (EMA) danes prižgala zeleno luč za cepljenje otrok nad pet let s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech. Slovenija se na to že pripravlja, saj naj bi pošiljka cepiva za otroke prispela že decembra. Ne gre namreč za klasičen odmerek, je pojasnil Poklukar, pred cepljenjem otrok pa potrebujemo še enotno navodilo stroke.

Koliko odmerkov so naročili, minister še ne ve, saj z naročili upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • igorgeus 11:53 28.november 2021.

    tisti, ki se jim zdi, da so bili v cepljenje prisiljeni, se ne drzijo nobenih ukrepov. zato se virus siri. poleg tega ne pozabino na tiste, ki se zelijo namerno okuziti, da dobijo status P. zato stevilke rastejo. in bodo ...prikaži več se naprej. dajmo stet vse bolezni, pa da objektivno vidimo kje smo. recimo obolele za rakom, kjer je smrtnost bistveno visja, pa tudi zdravljenje je veliko drazje.

  • jakec1575 00:08 26.november 2021.

    Vecmilijonska statistika cdc, fda in ema ne potrjuje potrebe cepljenja otrok. Miokarditis ni ena zabavna rec. Gre za trajne poskodbe in krajse zivljenje. Covid cepljeni neceplheni v tej starosti ni odstopanj v nobeno smer. Nekaj otrok dobi post covid vnetje, ...prikaži več kar pa se dogaja tudi pri drugih virusnih obolenjih. Cepljenje otrok ni koristno. Ne vemo pa ce ni skodljivo.

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 22:09 25.november 2021.

    Torej tiranija in diktatura. Virusa pa od nikoder.