Slovenija
40 ogledov

Veselko odletel z mesta krmarja Luke

Gregor Veselko (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Iz nekrivdnih razlogov so danes razrešili Gregorja Veselka. Luka Koper pa že ima novo vodstvo.

Nadzorni svet Luke Koper je na seji razrešil predsednika uprave Gregorja Veselka in za obdobje največ dveh mesecev za vršilca dolžnosti predsednika uprave imenoval člana nadzornega sveta (NS) Bojana Branka, je po seji povedal predsednik NS Janez Požar.

Branku so hkrati zamrznili funkcijo v NS kot tudi predsedovanje kadrovski komisiji. Naloge kadrovske komisije bo začasno prevzel sam nadzorni svet, ki bo v roku 60 dni izvedel javni razpis za imenovanje predsednika uprave. Brank ne namerava kandidirati.

Funkcijo je kljub temu sprejel, ker je po njegovem treba zadeve izpeljati korektno in "odgovorno to zadevo oddelati". V torek bosta Brank in Veselko izvedla primopredajo, takrat pa bo lahko tudi natančneje pogledal stanje.

Izguba zaupanja nadzornikov

Kot razlog za razrešitev Veselka je Požar navedel izgubo zaupanja nadzornikov vanj. Kadrovska vprašanja so sicer bila naknadno uvrščena na dnevni red, o ostalem pa nadzorniki niso razpravljali.

Na vprašanje, ali nadzorni svet uživa podporo resornega ministra Zvonka Černača, Požar ni želel odgovoriti, pojasnil je le, da se je z ministrom o današnji seji že pogovoril.

Veselko se ne strinja

Veselko se z odločitvijo nadzornikov, ki sicer ni bila nepričakovana, ne strinja, saj meni, da je družba v zadnjih treh letih pod njegovim vodstvom poslovala zelo dobro: "Družbo, ki je bila na vseh področjih katastrofalna, smo dvignili na zavidljiv nivo in s ponosom lahko skupaj rečemo, da je družba sanirana."

Sam sicer ne namerava kandidirati na novem razpisu za predsednika uprave, je pa že dobil nekaj drugih ponudb. Kot je povedal, v Luki ne bo ostal.

Govorice krožile dlje časa

Brank je do leta 2009 vodil slovensko vejo družbe DHL, se pa zaveda, da je "magnituda" Luke veliko večja. "Zavedam se, da je to zelo odgovorna naloga, ki bo terjala polni angažma. Mislim pa, da bo teh 60 dni ob podpori kolegov stvar, ki bo mislim da uspešno zaključena, in da bo v sodelovanju z nadzornim svetom izbran nov predsednik uprave," je poudaril in dodal, da "bi bilo zelo domišljavo misliti, da lahko v teh 30 ali 60 dneh pravzaprav ta 'tanker' drastično obrne smer in gre v druge vode".

Nadzorniki so delo Veselka na čelu Luke Koper do letošnje pomladi vseskozi branili, tudi glede načina spopadanja s stavko žerjavistov poleti 2011. Maja letos so nato uradno zaradi nesoglasij znotraj uprave predlagali spremembo statuta in uvedbo enočlanske uprave (kar bi imelo za posledico tudi odpoklic Veselka), a ta predlog na julijski skupščini ni dobil zadostne podpore lastnikov. Neuradne govorice o Veselkovi razrešitvi pa so krožile že dalj časa.

Komentarjev 1
  • LOL-ka 18:07 07.september 2012.

    sem mislila, da bo tukaj drugačen "članek" kot na 24ur... ampak vidim, da ste super tudi vi! :)