Slovenija
75 ogledov

Virant na volitve s svojo listo

Janez Šuštaršič Gregor Virant Rado Pezdir Nik Rovan
Gregor Virant skupaj z resetiranci ustanavlja svojo listo in se podaja na volitve. SDS nad njegovo odločitvijo "neprijetno presenečena".

Gregor Virant je za Žurnal24 potrdil, da gredo on, Janez Šušteršič, Rado Pezdir in Marko Pavliha na volitve. Odločitev je padla konec tedna, tudi na podlagi preučitve rezultatov javnomnenjske raziskave, ki jim je pokazala velik potencial. Vse svoje sile bodo zdaj usmerili v ta projekt, javnosti pa naj bi se predstavili okoli 20. oktobra.

Udeležbo na listi nam je potrdil tudi Janez Šuštaršič. "Če bo lista, bom. Lista bo, če zberemo dovolj dobrih kandidatov in podpore ljudi," je dejal.

"Nisem na Virantovi listi, bom pa fantom pomagal, ker verjamem vanje," nam je povedal Rado Pezdir. "Poleg tega pa sem pomagal že skoraj vsem strankam."

"Ker je panični moto teh volitev 'kdorkoli, samo ne Janez Janša', bom še posebej z veseljem kandidiral za SDS," je na Twitterju zapisal Žiga Turk.

Virant je sicer za Reporter ocenil, da bi njegova lista na volitvah lahko dosegla do 15 odstotkov glasov, predvsem med neopredeljenimi volivci in na politični sredini. Njihova ciljna skupina so volivci, ki so bolj liberalno usmerjeni, a v trenutni politični ponudbi ne najdejo ničesar ustreznega.

Sta z Jankovićem usklajena?

V SDS so nad Virantovo odločitvijo "neprijetno presenečeni". Kot so zapisali v svojem odzivu na Twitterju, je Virant "še pred nekaj dnevi sodeloval na naši seji". Se pa ob tem sprašujejo, ali Virant deluje usklajeno z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Nekdanji minister za javno upravo v Janševi vladi je namreč bratranec Jankovićeve žene.

V LDS v širitvi političnega prostora vidijo pozitiven korak za slovensko politiko. Širša možnost izbire bo po njihovem dodatna spodbuda volivcev k udeležbi na volitve.

Virantove napovedi v NSi ne vidijo kot doprinos h krepitvi slovenske pomladi, ampak "predvsem kot zamegljevanje odnosov med desnosredinskimi strankami. Gre za novo listo, ki bo glasove pobirala na podlagi populizma," so zapisali. Izjave ljudi s te liste v zadnjih mesecih, ko so se večkrat javno opredelili, da jih nastop na volitvah ne zanima, kažejo, da "se delajo norca iz volivcev slovenske pomladi".

Ugibanja o novih obrazih

O novih obrazih in strankah v slovenski politiki se ugiba že od pomladi. Že takrat so se resetiranci pojavili med kandidati. Aprila so zanikali ambicije po ustanovitvi nove stranke.

Da je čas za nove stranke, je junija menil tudi nekdanji Pahorjev piarovec Sebastjan Jeretič. Nova stranka bi po njegovem mnenju zlahka tekmovala za zmago na volitvah. Žiga Turk, eden od resetirancev, ki pa naj ne bi sodeloval na listi, je takrat zavrnil špekulacije javnosti, da bodo ustanovili stranko. "Po državi menda res hodijo ljudje in iščejo najnovejše obraze za najnovejšo stranko. Mi ne hodimo okrog," je dejal.

Komentarjev 5
  • privat 08:34 13.oktober 2011.

    virant nič nebo...kdo pa te bo volil??samo mama še žena po moje te nebo podprla..Nobenega nočemo iz zdajšne politike..je dovolj jasno???

  • Veteran 22:23 10.oktober 2011.

    Samo so gobezdali in nič naredili, posebno Pezdir. Lahovnik je bil v vladi zakaj se ni potrudil in nekaj naredi, ne, boljše je iz profesorskega stolčka lajat. seveda brez odgovornosti.

  • zic 18:30 10.oktober 2011.

    brez veze...virant nč ne bo!!! raj predavaj na faksu!? pezdirc nej se pa tut mal umiri...šinfanje mu gre, ko pa ga vprašaš za konkretne rešitve pa hitr zajeclja...vsak obljublja samo tolko da prileze do korita pol so pa vsi isti...tko ...prikaži več da bo kej bolš se ne splača sploh upat!!!