Slovenija
1197 ogledov

Vlada pozvala svet AVK k razrešitvi direktorja Andreja Matvoza

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Vlada je danes svet Agencije za varstvo konkurence (AVK) pozvala, naj zaradi suma nestrokovnega delovanja izvede postopek predčasne razrešitve direktorja AVK Andreja Matvoza.

Minister Zdravko Počivalšek je Twitterju sporočil, da je vlada svet Agencije za varstvo konkurence (AVK) pozvala, da izvede postopek predčasne razrešitve direktorja Matvoza zaradi suma o nestrokovnem opravljanju dela direktorja. Povod, da je gospodarski minister sprožil razpravo na seji, pa naj bi bila sprememba kontrole v Agrokorju, kjer direktor AVK ni reagiral.

Ko je v veljavo stopil lex Agrokor in je Hrvaška imenovala svojo izredno upravo v podjetju Agrokor, je preko nje namreč pridobila odločilen vpliv na Agrokor - tako tudi posreden vpliv na Mercator. Prišlo je do spremembe nadzora v družbi, kar lahko po navedbah ministrstva, ki ga vodi Počivalšek, pomeni izpolnitev pogoja za obvezno priglasitev koncentracije v Sloveniji.

"Kolikor nam je znano, ta ni bila priglašena. AVK lahko po uradni dolžnosti uvede postopek presoje koncentracije, če je izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Tudi AVK tega ni storil. Vsaj po nam znanih informacijah ne," je po navajanju STA zapisal Počivalšek, ki dodaja, da opustitev uvedbe takšnega postopka po njegovih besedah lahko pomeni morebitno kazensko odgovornost direktorja AVK, denimo kaznivega dejanja nevestnega dela.

Poleg tega so ministra in vlado zmotila še druga dejstva, ki dajejo vtis, da direktor AVK svojega dela ne opravlja vestno in strokovno. Očitajo mu tudi, da se je število izdanih odločb o prekrških znižalo. Agencija pa v obdobju, ko je njen direktor Matvoz, ni izdala nobenih odločb o prekrških. Vladi se po besedah ministra, ki opravlja tekoče posle, tako poraja vprašanje, ali AVK sploh deluje kot prekrškovni organ.

Direktor AVK pa se ima v skladu s poslovnikom AVK pravico izjaviti glede obstoja razloga za razrešitev. Vlada sicer zahteva, da jo svet AVK o svojih ugotovitvah obvesti najkasneje do konca maja.

Počivalšek je v začetku meseca Matvoza že pozval k odstopu, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo vlade za revizijo odločbe ministrstva, s katero je to DZ predlagalo imenovanje Matvoza. Matvoz ni odstopil, ker da zakonskih razlogov za razrešitev ni, kot direktor pa mora zagotoviti delo AVK, sploh v času, ko agencija obravnava zelo zahtevne primere. Med temi je tudi prevzem družbe Pro Plus, ki izdaja televizijska programa Pop TV in Kanal A.

Komentarjev 5
  • igorgeus 18:20 26.april 2018.

    Men je to vse mal sumljivo. Da ni kje razlog to, da noce dat soglasja telemachu. Ko se je vse okrog agrokorja vrtelo, nismo slisali nobenih ocitkov.

  • miki1234 15:52 26.april 2018.

    vsi se naj razrešijo. te mumije na vseh teh odgovornih položajih ne dojemajo, da priučene prakse iz časov komuizma ne delujejo v današnjem času.... zato država gnije v vseh resorjih...

  • Avatar Leon
    Leon 14:08 26.april 2018.

    Ta direktor je bil Počivalškova izbira ! Torej najprej Počivalšek ............najbolj etična in moralna banda na oblasti .