Slovenija
52 ogledov

Voduškova trdi, da je nedolžna

Nataša Vodušek Benjamin Kovač
Policist iz BiH, ki je pričal na sojenju nekdanji veleposlanici v Sarajevu Nataši Vodušek, je ponovil besede svojih kolegov, da je Voduškova sama želela, da se ji po nesreči odvzame kri.

Voduškova je navedbe zavrnila, prepričana pa je, da gre za ustvarjen proces, s katerim bi upravičili politično odločitev njenega odpoklica.

Policijski inšpektor Hasan Dupovac je na ljubljanskem okrajnem sodišču pred sodnico Metko Popivoda pojasnil, da se je tiste noči, ko je prišlo do prometne nesreče, na ortopedskem oddelku sarajevskega kliničnega centra pogovoril z Voduškovo.

Vprašal jo je, ali je pred nesrečo pila alkohol, Voduškova pa je to zanikala. Ko ji je pojasnil, da je v BiH ob tako hudih prometnih nesrečah praksa, da se voznikom odvzame vzorec krvi, naj bi Voduškova na to pristala ter dejala, da želi, da se jo obravnava kot vse ostale. Na vprašanje tožilke Karmen Erčulj, ali je Voduškova kazala znake morebitne alkoholiziranosti, je policist odgovoril, da se o tem ne more izjasniti, a da je bila raztresena.

Trdi, da ni dala krvi

Voduškova je izjavam o odvzemu krvi nasprotovala in sodnici pojasnila, da so Dupovčeve izjave "popolnoma v nasprotju" z materialnimi dokazi. Sodnico je zanimalo, o katerih materialnih dokazih govori Voduškova, a na to vprašanje obtožena ni želela odgovoriti.

Nekdanja veleposlanica je danes prvič od začetka sojenja podala izjavo novinarjem. Ponovno je poudarila, da za prometno nesrečo ni kriva ter zavrnila očitke o alkoholiziranosti. Prav tako ji po njenih besedah niso nikoli odvzeli krvi.

Izpostavila je tudi, da tožilstvo ne razpolaga z zapisnikom o odvzemu krvi, ki bi ga podpisale pooblaščene osebe ter analizo krvi. Glede očitka o vožnji skozi rdečo luč je razložila, da je izvedenec iz BiH izdelal dve ločeni mnenji, vendar domnevne krivde Voduškove ni odkril.

Njen zagovornik Janez Koščak je dodal, da je bilo danes popolnoma jasno, da Voduškova ni nikoli dala soglasja za odvzem krvi in "da imajo velik problem z vzorcem krvi, ki je bil, če je sploh bil, odvzet na spektakularno nenavaden način".

Tožilka: priče obtožbe dokažejo

Tožilka je komentirala, da Voduškova že od samega začetka zavrača obtožbe, priče pa da te obtožbe potrjujejo. Erčuljeva v dokumente iz BiH ne dvomi, prav tako nima dvomov v zakonito ravnanje organov iz BiH. Prav tako zavrača navedbe Voduškove, da postopek teče zato, da bi opravičili odpoklic. Kot je dejala, je tožilstvo vložilo obtožni predlog, zaradi utemeljenega suma, da je Voduškova storila kaznivo dejanje, kar naj bi priče tudi potrjevale. Zato bo po njenih besedah "zadeva počasi zrela, da se razsodi".

Naslednja obravnava bo predvidoma 31. avgusta. Zaslišali naj bi očividca nesreče in izvedenca prometne stroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.