Slovenija
69646 ogledov

Vreme: Arso napoveduje obilno sneženje do nižin

Sneženje Epa
V sredogorju in v nekaterih alpskih dolinah lahko zapade tudi blizu pol metra snega!

V soboto kaže na prvo izdatnejše sneženje v novi zimski sezoni, danes pišejo vremenoslovci Agencije RS za okolje. Začetek meteorološke zime, 1. december, bo sicer še deževen, topel in jesenski, a bo sobota prinesla preobrat v vremenskem dogajanju.

"Izrazita hladna fronta se bo iznad območja Alp pomikala nad Slovenijo, nad severnim Jadranom bo nastalo tudi samostojno ciklonsko območje. To pa je pravi recept za obilne padavine in hitro spuščanje meje sneženja," napovedujejo na Arsu.

Portal Severe Weather Europe je izdal svežo napoved, kaj nas čaka tekom cele zime. Kakšno bo vreme v začetku naslednjega leta, preverite na tej povezavi

V soboto zjutraj bo še razmeroma toplo, razen na severovzhodu države, kjer se bo pri tleh že občutil hladen severovzhodni veter. Meja sneženja bo še zelo visoko, predvidoma nad 2000 metrov nad morjem. A že dopoldne se bodo padavine od severa krepile, do sredine dneva bo na alpskih prelazih proti Avstriji dež že prešel v sneg. "Nato se bo naglo hladilo in v nekaj urah se bo popoldne meja sneženja spustila do nižin v večjem delu notranjosti, najkasneje v Beli krajini," dodajajo vremenoslovci.

Kaj nas čaka do naslednje sobote, 9. 12., si preberite v srednjeročni napovedi.

Kot pojasnjujejo, bo po nižinah v notranjosti do sobotnega večera najverjetneje zapadlo od 5 do 15 centimetrov južnega snega. "Količina snega bo z nadmorsko višino naraščala, saj bo tam sneg zaradi nižjih temperatur bolj suh in se bo manj sesedal."

V sredogorju in tudi v nekaterih alpskih dolinah pa lahko do noči na nedeljo krajevno zapade tudi blizu pol metra snega, opozarjajo: "Tam bo sneg pomenil dobro osnovo za skorajšnji začetek smučarske sezone. Ker bo sledilo nekajdnevno hladno obdobje, snega tudi po nižinah ne bo zelo hitro pobralo."

Na portalu Neurje.si so pripravili grafični prikaz hitre spremembe temperature, ki nas čaka v soboto. 

Podali so primer: v Murski Soboti bo temperatura na višini 1500 metrov pričela strmo padati šele po 11. uri. "V roku nekaj ur bomo tako iz 6/7°C hitro dosegli -5°C, kar pomeni da bo dež hitro prešel v sneg in posledično ohladil tudi nižje plasti ozračja. Ob močnejših padavinah bo padla tudi temperatura po nižinah, ki bo proti večeru okoli ničle, proti nedeljskemu jutru pa okoli -4°C," so pojasnili. Iz severa nas bo dosegel polarni zrak, a bo ohladitev le kratkotrajna, so še dodali.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:19 01.december 2023.

    Saj pravim, bolje šlogarco glede vremena poslušati, kot vremenarje.

  • Avatar NickMason
    NickMason 18:49 30.november 2023.

    3 dni nazaj pa da bo zelo toplo ha ha ha

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:13 30.november 2023.

    Rdeči alarm . 1 cm snega. DARS je pripravljen. Za pluženje s Snežič plugi