Svet
36493 ogledov

Kdaj in koliko snega bo padlo letošnjo zimo

sneg Ljubljana Profimedia Lani je Ljubljano sredi januarja intenzivno pobelilo.
Zimski meseci v Evropi se bodo, kar se tiče količine snega, precej razlikovali.

Slovenske nižine je na zadnji novembrski dan sramežljivo pobelil prvi sneg. To je umirjen uvod v zimske mesece, ko lahko pričakujemo večje količine snežink.

Na letošnje zimske padavine bo vplival El Niño, ki bo usmerjal vreme v Evropi in Severni Ameriki. Med meseci bodo precejšnje razlike.

Na začetku letošnje meteorološke zime na vreme na severni polobli močno vpliva območje visokega zračnega pritiska, ki hladnejši zrak potiska izven polarnega kroga. Območja nizkega pritiska pa hladen zrak nato usmerjajo nad Evropo in Severno Ameriko.

Pri nas največ decembra

Napoved za celotno zimo, torej za december, januar in februar, tako kaže, da bo v Evropi snega manj kot lani. Bolj izpostavljene bodo Alpe, Skandinavija in severni predeli Vzhodne Evrope, kot kaže spodnja slika.

sneg Evropa zima 2023/24 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

V decembru bo Stara celina prejela manj snega kot ponavadi. Mesec se bo ponekod začel s padavinami, nato se bo stanje umirilo. Tudi Slovenija bo prejela nekaj snega, a presežkov ne gre pričakovati (spodnja slika).

sneg Evropa december 2023 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Že januarja (spodnja slika) se bo podoba spremenila. Na Balkanu bo snega več kot decembra, zato pa bo v Sloveniji snežink predvidoma manj kot v zaključku leta 2023. Precej pobeljene bodo Alpe, veliko snega bo tudi v Tatrah in na vzhodu Ukrajine.

sneg Evropa januar 2024 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Tudi februar (spodnja slika) za večino Evropejcev ne bo bogat s snegom. Čeprav bo Rusijo in Skandinavijo precej pobelilo, pa se v Srednji in Zahodni Evropi ne bomo ukvarjali z zameti. Poleg Alp bo resnejše pošiljke snega sicer prejel zahodni del Panonske nižine, a bodo ti vplivi za Slovenijo minimalni, bolj jih bodo čutili na Madžarskem in Hrvaškem.

sneg Evropa februar 2024 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Se je že začelo ...

Že konec novembra so snežna neurja pobelila več krajev v Nemčiji in Avstriji ter ohromila promet. V Nemčiji so poročali o več prometnih nesrečah, dve pa sta se v ponedeljek končali s smrtnim izidom. 

V Avstriji je sneg pobelil kraje na višji nadmorski višini. V Alpah ga je ponekod v preteklih dneh zapadlo več kot 1,5 metra, zato so oblasti svarile pred morebitnimi plazovi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:04 30.november 2023.

    Za jutri ne znajo napovedati pa bluzijo o celi zimi. Vse to je samo za namen polnjenja novic na portalih.

Sorodne novice