Slovenija
9586 ogledov

Vse bolj jasno postaja, da bodo premije višje

denar evrski bankovec ARAG
Letošnje leto bo izstopalo od povprečja po višini plačanih odškodnin, kajti toča je bolj pogosta in tudi večja, kot je bilo to v preteklih letih.

Letošnja neurja Sloveniji ne prizanašajo. Pogosta toča povzroča škodo na avtomobilih, močan veter na hišah, poleg tega pa so neurja prizadela tudi različne kmetijske poljščine. Za ocene škod je še prehitro, trenutno podatke zbirajo zavarovalnice. 

Poletno vremensko dogajanje bo vsekakor imelo negativen vpliv na poslovanje zavarovalnic v letošnjem letu, čeprav na Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) ne pričakujejo, da bi se zaradi tega poslabšala njihova kapitalska trdnost.

Dvig zavarovalnih premij

Neurja v občini Gornja Radgona | Avtor: Aleš Domanjko Aleš Domanjko
Vse bolj jasno pa postaja, da bodo zavarovalnice zaradi škod, ki so bodo morale izplačati zaradi letošnjih neurij, dvignile premije. Letošnje leto bo namreč izstopalo od povprečja po višini plačanih odškodnin, kajti toča je bolj pogosta in tudi večja, kot je bilo to v preteklih letih. Na AZN dodajajo, da bomo posledice letošnjih neurij pri premijah zavarovanj najverjetneje čutili prihodnje leto. 

Po njihovih podatkih - zberejo jih na koncu leta - je bilo največ zavarovanj izplačanih leta 2008, v celem letu za 140 milijonov evrov. "Padavine s točo in močnimi sunki vetra so 15. in 16. 8. 2008 povzročile najvišjo plačano odškodnino za posamezni dogodek, ki je znašala skoraj 85 milijonov evrov," dodajajo. Za primerjavo, v letu 2021 so zavarovalnice v celem letu zaradi škod izplačale slabih 90 milijonov evrov. 

Drugi največji škodni dogodek, ki se je prav tako zgodil leta 2008, je bil vihar s točo s plačano odškodnino v višini 45 milijonov evrov. Tretji škodni dogodek po višini plačane odškodnine predstavlja žled v letu 2014, s plačano odškodnino v višini skoraj 28 milijonov evrov.

Skupaj so plačane odškodnine za vse škodne dogodke, ki so jih povzročile naravne nesreče od leta 2006 do leta 2020 znašale 850 milijonov evrov. "Največji delež plačanih odškodnin predstavljajo škode na nepremičninah, sledijo škode na avtomobilih," navajajo pri DVK. 

dezurni@styra-media.si




 

 

 


 

Komentarjev 11
  • Heavy 22:19 03.avgust 2023.

    Oneh Kaj ima plača veze z zavarovanjem hiše, avtomobila? 2022 so zavarovalnice 4x dvignile obvezno zavarovanje avtomobilov. Če se pa tebi zdi 700 eurov letne zavarovalnine za hišo mal, pol si pa Buskarol, al pa na sociali na moj račun. ...prikaži več. Pa ne misl, da so odškodnine primerne zavarovani vsoti. Pri poplavi 30K škode, dobil 5K.

  • lojs 16:38 03.avgust 2023.

    vse bolj jasno postaja, da zavarovalnice niso humanitarne organizacije ... vzemi ali pusti

  • SlavkoKrizman 15:31 03.avgust 2023.

    ja kaj ste pa pričakovali od zavarovalniške golazni?