Slovenija
17 ogledov

Vzrok smrti neznanka do septembra

Kobilarna Lipica Saša Despot
Rezultati preiskav s strani Vursa nam niso podali dokončnega odgovora glede krivca za zastrupitve lipicancev, pravi vodstvo Kobilarne Lipica. Potrebne so dodatne preiskave. Končno poročilo naj bi bilo na mizi direktorja kobilarne septembra.

Vzrok smrti lipicancev bo ostal neznanka (vsaj) do septembra. Takrat naj bi direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf dobil končno poročilo veterinarske fakultete. Že zdaj pa so znani rezultati botaničnih preiskav, ki smo jih pričakovali že na tiskovni konferenci v Lipici prejšnji teden. Vendar pa je na konferenci Rumpf še brez znanih rezultatov botaničnega poročila glede travnikov, od kjer kobilarna pridobiva seno, zatrdil, da njihova krma, krmni dodatki ali karkoli drugega iz kobilarne niso krivi za pogine.

Zdaj ima kobilarna vse rezultate, a kot kaže, ne dovolj popolne. "V Lipici smo rezultate preiskave posestva, ki je bila opravljena v spomladanskih mesecih, prejeli 2. avgusta, po zaključeni tiskovni konferenci. Rezultati, ki nam jih je posredovala Veterinarska uprava Republike Slovenije, nam niso podali dokončnega odgovora na vprašanje, katere vrste rastlin bi lahko povzročale takšna stanja, kot smo jim bili priča, prav tako tudi ne količine teh rastlin na posameznih traviščih. Strokovnjaki, ki so podali rezultate, so predlagali, da se opravijo še dodatne preiskave nekaterih rastlin," nam je povedal Rumpf in dodal, da tudi sama Kobilarna Lipica medtem "nadaljuje z aktivnostmi, vezanimi na iskanje potencialnih virov".

Spomnimo, marca in julija je zbolelo in umrlo več lipicancev. Toksične in kemijske analize so pokazale, da naj bi bila za oba pogina kriva lupanin in fenuron, v organizem konj pa naj bi bila po nekaterih informacijah vnesena umetno. V javnosti so med drugim zaokrožile informacije o domnevnem zastrupljanju konj, v kar pa naj bi, kot je pred dnevi poročal Dnevnik, kriminalisti po opravljenih pogovorih z nekaterimi zaposlenimi v Kobilarni dvomili. Strokovnjaki se bodo tako v dodatnih raziskavah osredotočili tudi na krmo ter analizirali nekatere rastline, ki bi morda lahko vsebovale strup lupanin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.