Slovenija
2186 ogledov

Z novim zakonom drugačno financiranje vrtcev

Vrtec
LMŠ, SD, Levica in SAB z novelo za večjo avtonomijo občin pri financiranju zasebnih vrtcev.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so v zakonodajni postopek vložile novelo zakona o vrtcih, s katero bi financiranje zasebnih vrtcev v večji meri kot doslej prepustili v odločanje občinam.

Omogočili bi, da občina zasebnega vrtca ne bi financirala, če ima v javnih vrtcih dovolj prostih mest za vse otroke, ki so vključeni v zasebni vrtec.

vrtec Slovenija Zasebni vrtci samo za elito? To so številke. Vrtec Slovenija Država z macolo nad zasebne vrtce

Prvi cilj predloga novele je po navedbah predlagateljev zagotoviti trajnost delovanja zasebnih vrtcev tako, da se zahteva, da ima vrtec dva oddelka. S tem je cilj tudi zaščita otrok v zasebnih vrtcih, saj je, kot navajajo, v njihovem interesu trajnost delovanja vrtca.

Po predlogu bi bilo namreč treba zagotoviti najmanj dve igralnici in pripadajoče prostore za otroke in strokovno osebje ter primerno število vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev, s čimer se po ocenah predlagateljev novele vzpostavljajo osnovni parametri vrtca kot smiselne oblike zaključene celote.

Vrtec Vrtci Slovenija Zasebni vrtci: ministrstvo obljublja prihranke, izračunati jih ne znajo

Drugi cilj predloga zakona pa je po navedbah predlagateljev krepitev avtonomije občin na področju dejavnosti predšolske vzgoje, ki predstavlja eno izmed njenih izvirnih pristojnosti.

Prvopodpisan pod predlog novele zakona je poslanec SD Marko Koprivc. Poslanske skupine predlagajo obravnavo predloga po skrajšanem postopku, o čemer pa bo odločil kolegij predsednika DZ Igorja Zorčič.

"Neučinkovite rešitve in nepošten odnos"

Poslanka SDS Mojca Škrinjar ocenjuje, da predlog zakona prinaša neučinkovite rešitve in nepošten odnos. "Javni vrtci ne bodo imeli prav nič več zasedenih mest, bodo imeli pa župani več nezadovoljnih občanov," je v izjavi v DZ poudarila Škrinjarjeva.

Škrinjarjeva je v odzivu poudarila, da starši otroke vpišejo v zasebne vrtce zaradi alternativnih pedagogik, drugačnih pedagoških in didaktičnih pristopov. Alternativne pedagogike in didaktike po njenem prepričanju bogatijo izobraževalni prostor in je primerno, da obstanejo v našem prostoru.

V minulem desetletju, ko je primanjkovalo mest v javnih vrtcih, so zasebniki s svojo ponudbo premagovati krizo, je spomnila. Če bo prišlo do ponovnega porasta rojstev, se boji, da morda ne bo nikogar, ki bi lahko tako krizo z vrtci reševal. Dodala je, da narediti vrtec pomeni veliko investicijo, saj so prostorski pogoji in tehnični normativi izjemno zahtevni.

Sicer pa je pojasnila, da je vsak otrok deležen subvencije, ne glede na to, ali je v javnem ali zasebnem vrtcu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Pepe007 13:18 01.februar 2021.

    Najprej je treba v uvodne člene zakona jasno napisati cilj in odločitev. Ali se vrtec financira zato, da imajo zaposleni službo, ali zaradi dobrobiti otrok. Ko se to jasno v enem stavku zapiše, pa je financiranje jasno. Če je prva ...prikaži več možnost, potem je sigurno prav, da se financira samo javne vrtce. Če pa je druga možnost, pa denar "dobi" otrok in z njim plača varstvo in vzgojo po izbiri njegovih staršev. V isti občini, v drugi občini, javni, zasebni ...

Sorodne novice