Slovenija
17 ogledov

"Za Papirnico Radeče se bo našla rešitev"

Seja vlade Anže Petkovšek
V vladni proceduri ni predvidena obravnava dokapitalizacije NLB, je po seji vlade povedal gospodarski minister Žerjav in dodal, da cilj dokapitalizacije banke s tujim kapitalom ostaja.

"Za Papirnico Radeče se bo našla rešitev," je gospodarski minister Radovan Žerjav odgovoril na vprašanje o stečaju tega podjetja in dodal: "Občina bi ustanovila podjetje, ki bi najelo stroj štiri, in če to občina zmore, hoče, želi, naj to stori."

Letos še pretirani regresi

Odlok vlade, ki si prizadeva omejiti regrese v podjetjih v večinski državni lasti, bo verjetno sprejet z enomesečnim zamikom, v okviru katerega se bodo poskušali dogovoriti za prilagojeno nižanje regresov. Vlada bo tako ravnala v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, zato "bodo v nekaterih podjetjih letos še lahko izplačevali ekscesne regrese. V tistih, ki se ne bodo samoiniciativno odločila za nižanje regresov v luči današnjih razmer," je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Anže Logar.

"Najbolj nas zanima svež tuj kapital"

Vlada je na redni seji obravnavala predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevzemih, s katerim bi prevzemni prag v gospodarskih družbah s 25 odstotkov dvignili na eno tretjino oziroma 33,3 odstotka glasovalnih pravic v ciljni družbi. "Dvig prevzemnega praga ni primerljiv z drugimi članicami," je povedal Žerjav. "Slovenija bistveno odstopa od drugih članic, s tem pa želi vlada oživiti trg kapitala, ki je v zadnjih letih praktično zamrl," je še pojasnil: "Lani je bilo za 470 milijonov prometa na Ljubljanski borzi, leta 2007 pa 2,2 milijarde."

Odpravljajo "še pomanjkljivost, ki se je nehote prikradla pri prejšnji obravnavi", ko je bil v celoti izbrisan prvi odstavek 71. člena in ni bilo mogoče kaznovati kršiteljev tega zakona. "To smo zdaj vrnili," je povedal Žerjav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.