Slovenija
1406 ogledov

Za toliko bi dvignili ceno oskrbe s pitno vodo

Pitna voda Profimedia
V podjetju trenutno potekajo aktivnosti za dvig cen oskrbe s pitno vodo v občinah ustanoviteljicah.

Zloraba položaja, sklic nezakonitih skupščin, sprožanje nesoglasij ...

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon, se je skupščina podjetja, ki jo po marčnem odloku sestavljajo župani, odločila zoper bivšega predsednika skupščine, kranjskega mestnega svetnika Zorana Stevanovića, vložiti kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela v službo. Očitajo mu zlorabo položaja, sklic nezakonitih skupščin, krnjenje ugleda podjetja v družbi in sprožanja polemik ter notranjih nesoglasij.

Stevanović je namreč pred epidemijo novega koronavirusa sklical več skupščin, na katerih so Berčona razrešili s položaja direktorja in na njegovo mesto imenovali vršilko dolžnosti. Berčon in nekateri župani občin ustanoviteljic so ob tem trdili, da so bile skupščine in njihovi sklepi neveljavni. Oporo so našli tudi v sklepih sodišča, ki je zavrnilo poskus vpisa vršilke dolžnosti v register in ugotovilo, da so sklepi omenjenih skupščin nični.

"Presekal sem koruptivno hobotnico"

Berčon glede na odzive in napovedi ocenjuje, da s tem verjetno zgodba še ni končana in bo doživela nadaljnji sodni epilog. Stevanović je v odzivu na ovadbo dejal, da so Berčona, ki so mu očitali neodgovorno vodenje podjetja in več nepravilnosti, tedaj na skupščini razrešili povsem legitimno in legalno. Podjetje pa je ob podpori nekaterih županov glede tega z napačno dokumentacijo in nepravilnostmi zavajalo sodišče, je ocenil Stevanović.

"Presekal sem koruptivno hobotnico, za njih pa je to kaznivo dejanje nevestnega dela v službi," je izpostavil Stevanović in ocenil, da ščitijo svoja kazniva dejanja tako, da se borijo proti njemu s krivimi ovadbami. "Vse sem naredil v dobri veri v boju proti korupciji," je dejal in dodal, da niti ni bil zaposlen v Komunali Kranj, da bi mu lahko očitali nevestno delo v službi.

Sprva so želeli podražiti vse komunalne storitve

Na ponedeljkovi skupščini, ki od 14. marca deluje v povsem drugačni sestavi, saj jo zastopajo župani, so med drugim obravnavali tudi poslovni načrt in racionalizacijo v Komunali Kranj, s čimer naj bi vsaj srednjeročno zmanjšali stroške, da ne bi bile potrebne dodatne podražitve cen storitev.

Poslovni načrt je namreč prvotno predvidel podražitev vseh komunalnih storitev, a je epidemija ta načrt postavila na glavo.

"Sedaj se pogovarjamo samo o dvigu cen oskrbe s pitno vodo, za ostalo pa intenzivno iščemo notranje rezerve, kako bi obvladovali dejavnost, ne da ne bi dodatno obremenjevali občane," je povedal Berčon in pojasnil, da bodo skušali področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter ravnanja z odpadki stroškovno obvladati.

Dvig cen za 16,6 odstotka

Pri oskrbi s pitno vodo pa je dvig cen potreben predvsem zaradi pospešenega urejanja priključkov. Po obstoječih cenah omrežnine bi zmogli letno obnoviti od 400 do 500 priključkov, a so jih lani 836, letos pa jih imajo v načrtu od 750 do 800. Predlagajo dvig cen za 16,6 odstotka. Povprečna družina bi tako za oskrbo z vodo mesečno plačevala po 15,84 evra, prvih 12 mesecev pa, da bi pokrili 625.000 evrov lanskoletne izgube, po 17,45 evra mesečno.

Kot je dejal Berčon, župani razumejo, da je dvig cen potreben, računa pa tudi na razumevanje občinskih svetnikov. Občinski sveti sedmih občin ustanoviteljic namreč nove cene oskrbe s pitno vodo sprejemajo v teh dneh, v veljavo pa naj bi stopile 1. avgusta. Kranjski mestni svetniki bodo po predlogu nekaterih svetnikov, da poračun za lansko izgubo poravna občina, o zadevi ponovno odločali čez teden dni.

dezurni@zurnal24.si

Pitna voda Intervju Zdravje Pitna voda v Slovenji: Tako kakovostno vodo pijemo v Sloveniji
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.