Slovenija
14 ogledov

Začetek "prisilke" za Konstruktor

Konstruktor Daša Purgaj
Prisilna poravnava. Imenovan sedemčlanski upniški odbor. Polovično poplačilo terjatev v štirih letih. Mestna občina Celje je odstopila od pogodbe s Konstruktorjem za izgradnjo vrtca zaradi neizpolnjevanje pogodbenih določil.

Sodišče v Mariboru je začelo postopek prisilne poravnave za mariborsko gradbeno podjetje Konstruktor VGR, so objavili na straneh Ajpes. Za prisilnega upravitelja je bil imenovan Matjaž Polenčič, upniki pa imajo sedaj en mesec časa za prijavo svojih terjatve.

Družba mora sicer v 15-ih dneh založiti okoli 18.500 evrov predujma za stroške postopka prisilne poravnave, sicer bo sodišče začelo stečaj.V upniškem odboru so Gorenjska banka, družbe Feroprom, Stavbar IGM, Dravske elektrarne Maribor (DEM), Almont, Kokop in AJM.

Načrt finančnega prestrukturiranja, o katerem direktor Majcenovič pretekli teden sicer ni želel govoriti, predvideva, da bi navadni upniki v štirih letih dobili poplačano polovico svojih terjatev, in sicer vsako leto po četrtino preostanka terjatev. Med njimi je največji upnik Gorenjska banka s skoraj desetimi milijoni evrov terjatev, po okoli poldrugi milijon evrov imajo Feroprom, NLB in Stavbar IGM, nekaj nad milijon evrov pa DEM in Konstruktor Gratrans.

Prednostne terjatve zaposlenih znašajo okoli 938.000 evrov, in sicer je za 457.000 evrov terjatev iz naslova plač in prispevkov, 481.000 evrov pa bi namenili za odpravnine 100 zaposlenim, ki bi jih v primeru uspešno izpeljane prisilne poravnave odpustili. Med ločitvenimi upniki je največja NKBM, izločitvena upnika pa sta Hypo Leasing in KBM Leasing.


Vodstvo družbe med vzroki za težave v Konstruktorju navaja še padec produktivnosti in ustavitev gradbišč zaradi slabše likvidnosti ter financiranje nepremičninskih projektov odvisnih družb in neizvajanje oz. velika zamuda pri izvajanju načrtov odprodaje sredstev, ki so razpoložljiva za prodajo.

Okoli 270 delavcev medtem še vedno čaka vsaj eno zaostalo plačo, ki pa jo je direktor Samo Majcenovič v petek napovedal za ta teden. Z začetkom prisilne poravnave bodo namreč podjetju odblokirali tudi račune.

Prekinitev pogodbe s Konstruktorjem

Mestna občina Celje pa je odstopila od pogodbe s Konstruktorjem za izgradnjo vrtca. Razloga sta neizpolnjevanje pogodbenih določil kljub večkratnim pozivom in utemeljen dvom v spoštovanje roka dokončanja del. Tako so oddali zahtevo za unovčljivost bančne garancije v višini okrog 170 tisoč evrov na Poštno banko Slovenije. Občina Celje je Konstruktor, v katerem neplačani delavci stavkajo tri tedne, še pozvala, naj konča nujna nedokončana dela in opravi dokončni obračun dejansko izvršenih del. Znesek naj bi se gibal okoli sto tisoč evrov.

Mestna občina takoj začenja postopek iskanja novega novega izvajalca, izgradnjo naj bi namesto do konca novembra končali mesec ali dva kasneje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.