Slovenija
288 ogledov

Zakaj je treba RTV prispevek plačevati v naprej?

Položnica za RTV-prispevek Gregor Prebil
"Zakaj je treba RTV prispevek plačevati za en mesec v naprej, veliko večino drugih položnic, tudi naročnino na internet in televizijo pa za nazaj," smo v uredništvo dobili vprašanje našega bralca. Na kratko, zato, ker tako veleva zakon.

Bralčevo vprašanje smo naslovili tako na Ministrstvo za kulturo, kot na Ministrstvo za finance.

Oboji se sklicujejo na veljavni Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2), ki v svojem VI. poglavju, ki ureja področje Plačevanja prispevkov za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti, v 389. členu pravi, da zavezanec plačuje prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti do 15. dne v mesecu za tekoči mesec v višini, določeni z Zakonom o Radioteleviziji Slovenije (ZRTVS-1) oziroma s sklepom vlade, izdanim na podlagi omenjenega zakona. RTV Slovenija pa mesečno obvešča zavezanca o višini prispevka.

Na ministrstvu za Kulturo še odgovarjajo, da uporabo določb ZDavP-2 pa tudi sicer napotuje sam ZRTVS-1, ki v prvem odstavku 40. člena pravi, da se glede obračunavanja in plačevanja RTV prispevka, obresti in drugih vprašanj postopka uporabljajo določbe zakona, ki ureja davčni postopek.
Zakaj potem plačujemo položnice za internet in televizijo za en mesec nazaj?

Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije odgovarja: "Ločiti je treba med stroški, ki jih zaračunavajo ponudniki storitve, katerih ponudba in cene se oblikujejo prosto na trgu, in tistimi, ki so določeni v zakonu."

Komentarjev 13
  • andrej07 22:49 08.september 2017.

    Baje se kurbe placa v naprej...torej?

  • girl36 08:56 18.april 2016.

    VNAPREJ!

  • erikkk 13:50 17.april 2016.

    tako kot si povedal ... ker smo v sloveniji ovce ...namesto da bi se takim mahinacijam uprli ... jih širokogrudno sprejemamo ...