Slovenija
7 ogledov

Zalar bi nižal za 8 odstotkov

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Vlada bo na seji med drugim obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih za leto 2012.

Kakšna bo vsebina zakona, še ni natančno znano, saj se vladni resorji o spremenjeni vsebini še niso uspeli uskladiti. Vlada naj bi zakon jutri poslala v parlament.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so ocenili, da vlada ne more zagotoviti pogojev za resna in odgovorna usklajevanja interventnega zakona. Zato vlado poziva k umiku predloga interventnega zakona. Tudi pogajalska skupina drugega dela sindikatov javnega sektorja je vladi svetovala, naj zakon umakne, saj je za njih nesprejemljiv.

Vlada je sindikatom javnega sektorja poslala predlog dogovora. Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je v dopisu sindikatom pojasnila, da se resorji o spremenjeni vsebini zakona niso uspeli uskladiti. O tem naj bi tekla beseda na današnji seji vlade.

Minister za pravosodje in za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je včeraj prek Twitterja sporočil, da bo vladi predlagal znižanje plač sodnikov, ministrov in poslancev z interventnim zakonom za osem in ne samo za štiri odstotke.

Vlada z interventnim zakonom predlaga, da se plače v javnem sektorju v letu 2012 ne bi uskladile z inflacijo, regres bi ostal na ravni letošnjega. Zamrznjena bi ostala tudi napredovanja javnih uslužbencev. Prav tako se v letu 2012 ne bi usklajevale pokojnine in transferji posameznikom in gospodinjstvom.

Komentarjev 1
  • Trsten 13:52 07.oktober 2011.

    Zalarjeva predvolilna poteza.Ni variante, da te bomo še gledali na TV.