Slovenija
23992 ogledov

Dolenjska avtocesta: "Že dve uri stojimo v koloni"

šmarje sap avtocesta
1/24
Žurnal24
Nevšečnosti zaradi snega na cestah. Če ni nujno, se na ceste danes ne odpravljajte. Zlasti na Primorskem, Ljubljanskem, Štajerskem in Dolenjskem območju je zaradi sneženja in nesreč promet zelo upočasnjen.

Na cestah po Sloveniji se razmere iz minute v minuto slabšajo. Zaradi močnega sneženja je prišlo do številnih prometnih nesreč. Začelo se je tudi izločanje tovornih vozil iz prometa. "Pred popoldansko prometno konico želimo imeti čisto Ljubljano in ljubljanski obroč, da tam ne bo tovornih vozil," je STA dejal vodja tehnične službe Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) Andrej Sever. "Tovorna vozila bomo držali, dokler ne bo nehalo snežiti," je dodal.

Najhuje je trenutno na dolenjski avtocesti, ki je bila več ur zaprta. Nekaj minut po 14. uri so avtocesto spet odprli. Še naprej ostaja zaprt vozni pas med priključkoma Šmarje Sap in Višnja Gora proti Obrežju. 

Po besedah našega bralca je na voznem in prehitevalnem pasu vse stalo, na odstavnem pasu pa so tovornjaki, ki so jih izločali iz prometa. "Obsojeni smo na avtocesto. Tudi če bi jo želeli zapustiti, je ne moremo," je dejal bralec, ki je komentiral priporočilo PIC, naj osebna vozila avtocesto zapustijo na priključku Šmarje Sap.

šmarje sap avtocesta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Kot je poročalo Neurje.si, so vozniki na dolenjski avtocesti v koloni stali več ur. Močno sneženje ne pojenja, med avtomobili pa je čedalje več snega. 

Zaradi prometne nesreče je zaprta štajerska avtocesta med priključkoma Trojane in Blagovica proti Ljubljani. Osebna vozila lahko uporabijo vzporedno cesto, navajajo na spletni strani prometno-informacijskega centra. Zlasti na Primorskem, Ljubljanskem, Štajerskem in Dolenjskem območju je zaradi sneženja in nesreč promet zelo upočasnjen, je poročala STA.

Poleg tega je zaradi zdrsa tovornjaka še zmeraj zaprta hitra cesta med Vipavo in cestninsko postajo Nanos proti razcepu Nanos.

Zaradi nesreč je na dolenjski avtocesti med priključkoma Šmarje Sap in Višnja Gora proti Obrežju zaprt vozni pas, proti Ljubljani pa prehitevalni pas med priključkoma Trebnje vzhod in zahod. Na ljubljanski južni obvoznici je pred priključkom Vič proti razcepu Malence zaprt vozni pas. Na pomurski avtocesti med predorom Cenkova in priključkom Sveti Jurij ob Ščavnici proti Lendavi je zaprt prehitevalni pas, navajajo na prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Na nekaterih cestah zaradi snežnih razmer izločajo iz prometa tovorna vozila. Tovornjake izločajo na primorski avtocesti pred počivališčem Povir in pred počivališčem Ravne proti Ljubljani in pred priključkom Vrhnika proti Kopru.

sneg | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izločajo jih tudi pred cestninsko postajo Bazara proti razcepu Nanos, na štajerski avtocesti med Blagovico in cestninsko postajo Kompolje proti Ljubljani, na dolenjski avtocesti pred priključkom Grosuplje vzhod in na mejnem prehodu Obrežje proti Ljubljani.

Za priklopnike in polpriklopnike velja prepoved prometa na cestah Vipava-Razdrto, Črni Vrh-Col in Spodnja Idrija-Godovič, za vsa tovorna vozila je prepovedano voziti na cesti Hrastnik-Marno-Rimske Toplice. Za tovorna vozila nad 7,5 ton pa je prepovedan promet na cesti Škofljica-Rašica-Žlebič, Šentvid-Šoštanj in na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina, na mejnem prehodu Starod.

Zaradi burje je na hitri cesti Nanos-Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila z ponjavami do osmih ton.

Verige so obvezne na cestah Bled-Pokljuka, Jereka-Pokljuka, Podrošt-Sorica-Bohinjska Bistrica in Petrovo-Brdo Sorica-Bohinjska Bistrica ter čez prelaze Ljubelj in Jezersko in Korensko Sedlo.

dolenjska avtocesta sneg | Avtor: PIC PIC

Za tovorna vozila veljajo prepovedi na naslednjih odsekih:
- Izločanje tovornih vozil je na primorski avtocesti pred počivališčem Povir in pred počivališčem Ravne proti Ljubljani, pred priključkom Vrhnika proti Kopru, na hitri cesti Nova Gorica - Razdrto pred cestninsko postajo Bazara proti Razdrtem, na štajerski avtocesti med Blagovico in cestninsko postajo Kompolje proti Ljubljani. 
- Pred priključkom Grosuplje vzhod se izvaja izločanje tovornih vozil proti Dolenjski in na mejnem prehodu Obrežje proti Ljubljani..
- Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cestah Vipava - Razdrto, Črni Vrh - Col in Spodnja Idrija - Godovič.
- Prepoved za vsa tovorna vozila je na cesti Hrastnik - Marno - Rimske Toplice.
- Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 ton je na cesti Škofljica - Rašica - Žlebič, Šentvid - Šoštanj in na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina, na mejnem prehodu Starod.

Zaradi okvare tovornega vozila je na gorenjski avtocesti zaprt izvoz Kranj zahod iz smeri Karavank.

Sneg Avto Danes nikar na ceste brez teh potrebščin!

Verige so obvezne na cestah Bled - Pokljuka, Jereka - Pokljuka, Podrošt - Sorica - Bohinjska Bistrica in Petrovo - Brdo Sorica - Bohinjska Bistrica ter čez prelaze Ljubelj, Jezersko in Korensko Sedlo.

V Medvodah je še vedno zaprta cesta Ljubljana - Medvode - Jeprca med Cesto Komandanta Staneta in krožnim križiščem zaradi nesreče cisterne, iz katere je začel uhajati utekočinjeni kisik. Obvoz je po cesti Zbilje - Vodice.

sneg ceste | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Verige uporabljamo le, kadar zimska pnevmatika ob stiku s podlago nima več zados Znate namestiti verige? Avto Uporaba snežnih verig v šestih korakih

Na pot se ne odpravljajte, če to ni nujno potrebno. Vožnjo prilagodite razmeram na cesti, na pot se ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme. Na cestah so plužne skupine zato je ponekod promet upočasnjen, vozite previdno.

nesreča sneg avto Na cesti sneg Slovenija Voznica pristala na strehi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • albert64 15:14 02.februar 2018.

    to je pa zato ker ne verjamete vremenarjem komunalci bodo kmlu čist preč toliko plužijo ...prikaži večo

  • Skipi 12:10 02.februar 2018.

    Spet je en optimist upal da s tovornjakom brez keten pride v nesplužen Višnjegorski klanec. Kot da prvič vozi tovornjak.