Slovenija
27022 ogledov

Vlada brez strokovne podlage spremenila odlok, ki ureja pogoj PCT. Zakaj?

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo Profimedia
Kljub temu da so ponovne infekcije pri prebolevnikih - tudi tistih, ki se niso cepili -, po navedbah NIJZ "zelo, zelo redke", so jim odvzeli status PCT.

Spet hitre spremembe odlokov in uvajanje pravil za nazaj

Za izpolnjevanje statusa PCT je do nedavnega veljalo, da prebolevniki pogoj izpolnjujejo do 240 dni od okužbe (torej osem mesecev). Če so se v tem času cepili z enim odmerkom katerega koli cepiva, so ponovno izpolnili zahtevo in status se jim je podaljšal. Kasneje je vlada z odlokom sklenila, da se ta čas skrajša na 180 dni oziroma šest mesecev.

Nato pa je vlada v zadnjih tednih spet dvakrat spremenila odlok. Najprej je veljavnost statusa prebolevnika podaljšala na 240 dni, takoj zatem pa ga znova skrajšala na 180 dni. Vsi prebolevniki, ki so se v vmesnem času cepili po šestih mesecih od prebolele bolezni, so tako ostali brez statusa PCT. 

Tudi stroka ne ve, od kod vladi takšna odločitev

Od kod vladi takšna odločitev, ni znano. Kot je za portal N1 povedala vodja strokovne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović, se ji to ne zdi smiselno, saj da je posvetovalna skupina za cepljenje mnenja, da taka sprememba za nazaj ni smiselna. "Vemo, da je oseba, ki se je enkrat cepila vsaj znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi, v resnici zaščitena," je poudarila.

To kažejo tudi vsi podatki. Prebolevniki, tudi tisti, ki se sploh niso cepili, se v bolnišnicah zaradi reinfekcije pojavijo zelo redko. Na splošno so reinfekcije oziroma ponovne okužbe, kot so nam že dejali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), "zelo, zelo redke". Več o tem v članku Od bolezni je minilo komaj tri mesece, test pa zopet pozitiven. Zakaj?

Redke ponovne okužbe, še bolj redke hospitalizacije

Kot so nam dejali v UKC Maribor, v četrtem valu zaradi covida še niso imeli hospitaliziranega bolnika, ki bi poprej prebolel covid. "Pred tem smo imeli posamične primere, vendar je večinoma šlo za sicer huje imunsko oslabele bolnike, natančne statistike še nimamo na voljo," so dodali.

Veliko več okužb kot pri prebolevnikih je opaziti pri polno cepljenih osebah, a te v nasprotju s prebolevniki dalj časa izpolnjujejo pogoj PCT. Odstotek polno cepljenih v bolnišnicah se giblje okrog 20 odstotkov, pri čemer pa je treba upoštevati tudi Simpsonov paradoks, spominjajo v ekipi COVID Sledilnika. Več o paradoksu na tej povezavi

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 54
 • rd2dmk2 09:39 22.september 2021.

  hm... v članku se omenja simpsonov obrat.. to lahko tudi pove, da če spuštiš nekega bučka, ki premetave podatke kot krompir, potem eata marsikaj.. saj veste tisto reklo neskončno število opic v neskončnem času spiše šeksipirova dala.. je pa še ...prikaži več lažje narisat neke grafe, tako kot ti paše.. . jemlješ podtake tolk časa s kupa da dobiš tisto kar bi rad. je pa zelo zaskrbljujoče da svetovalne službe v pa zadnjih dneh so proti ukrepom vlade.. hudo nekaj narobe.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 09:04 22.september 2021.

  Jernej in ostali, ki trdite, da s cepljenjem narediš veliko za družbo...Hitra rast cepljenih v bolnišnicah kaže na to, da niti zase ne narediš nič dobrega, družbi pa škodiš, ko lahko neovirano vsepovsod trosiš svoj sev...

 • Avatar pantani
  pantani 07:43 22.september 2021.

  Danes ob 18.00 vsi na protest!!!